Lär din fyrfota kompis spela bingo
Lär dig spela Bingo med terapihunden Rey!

Lär din fyrfota kompis spela bingo

Visst älskar du också en klar vinterdag då snön knarrar under fötterna. Men så ser det ju som vi alla vet inte alltid ut. När kylan är sträng och snön yr, ja då är det ibland också rätt trevligt att stanna inomhus.

Terapihunden Rey har ett lager av övningar och trick att dela med sig av och vi kommer senare att bjuda på fler.  Vi börjar idag med Bingo, en övning för dig och din hund som dessutom är perfekt att sedan använda ihop med vänner eller familj en mysig kväll.

Bingo

Den sociala tjänstehunden behöver kunna motivera flera personer samtidigt att delta i aktiviteter.  Att spela bingo, färgbingo eller bokstavsbingo är en aktivitet som passar alla oavsett ålder. Kanske en rolig aktivitet för några vänner till dig och din hund, eller för familjen?

Material:

Bingobrickor. Du kan använda vanliga bingobrickor, brickor med färgrutor eller med bokstäver. Tygärtpåsar med siffror eller bokstäver på, alternativt andra föremål som hunden kan hämta, till exempel träklossar.

Gör så här:

Busa lite med ett föremål och försök få hunden att ta det. Tryck inte föremålet mot hunden, dra det hellre bort ifrån den. Belöna när hunden griper i föremålet.

I början räcker det att hunden naggar lite i föremålet eller tar det i munnen så får den direkt en belöning. Försvåra successivt.

 

I början belönar du så fort hunden bara naggar lite i föremålet.

 

Öka tiden

Öka tiden som hunden ska hålla i föremålet innan den får sin belöning.

Ge hunden föremålet och backa undan så att hunden får gå en liten bit med föremålet innan den lämnar det till dig.

Låt hunden hämta

Kasta ut föremålet en liten bit framför dig och låt hunden hämta.

Kasta ut flera föremål och låt hunden hämta föremålen. Den får gärna belöning efter varje föremål.

Dags att spela!

Du kan nu samla familjen för att spela bingo. Alla kryssar för den bokstav, färg eller siffra som är på det föremål hunden hämtar in. En rad ger förstås BINGO.

Det här är en övning som kan ta lite tid att lära din hund om den inte redan gillar att apportera, ha tålamod, ta ett steg i taget och belöna för varje litet framsteg.

Håll utkik framöver efter fler tips från Rey, som går jättebra att träna inomhus och passar både liten och stor hund, valp som äldre. Alla kan vara med!

Om Rey
Namn: Royalty Rocks Rey
Ras: Bracco italiano
Ålder: 3 år
Yrke: Diplomerad terapihund
Arbetsplats: Stallyckan i Mark
Familj: Matte, husse, Zoria och Leelo

Rey jobbar tillsammans med sin förare Helena Eriksson med unga och vuxna personer som tillhör Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). De flesta deltagarna har autism, utvecklingsstörning eller psykisk ohälsa. Rey är också jakthund och tävlar i rallylydnad, lydnad och freestyle.

Helena Eriksson har skrivit boken
Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord
tillsammans med Sara Karlberg.

Text: Helena Eriksson. Foto: Helena Eriksson och Åsa Jakobsson.