Labbutredning visar: Känt hundfoder har förgiftat hundar
Hunden på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Getty Images

Labbutredning visar: Känt hundfoder har förgiftat hundar

I höstas kom nyheten att ett välkänt husdjursbolag drar tillbaka 33 ton av sitt hundfoder av märket Smaak. Det efter att maten misstänkts ha gett allvarliga symptom hos flertalet hundar. Företaget ersätter veterinärskostnader för de drabbade hundarna.

Företaget drog i november 2023 in produkter av Smaak hundfoder från marknaden. Produkten producerades i Lundo i Finland och har exporterats till både Sverige och Norge. I Sverige distribuerades den ifrågavarande hundmaten genom Arken Zoo och VetZoo. 

Potatisflingor orsaken bakom symtomen

Maten misstänks ha gett flera oroväckande symtom hos hundar. Bland annat illamående, svaghet i benen och trötthet. En laboratorieanalys bekräftade att höga koncentrationer av glykoalkaloider, giftiga ämnen som naturligt kan bildas i potatis, var den utlösande faktorn för sjukdomarna hos husdjur. Glykoalkaloider kan uppstå om potatisen blivit grön eller har börjat få groddar. 

”Vi ber om ursäkt till alla våra kunder, men särskilt till dem vars husdjur har upplevt hälsoproblem. Detta borde aldrig ha inträffat och vi kommer att göra allt vi kan för att återställa våra kunders förtroende. Detta är också en väckarklocka för hela foderindustrin, vi borde alla driva på för etablerade gränsvärden tillsammans med de europeiska livsmedelsmyndigheterna inom EU. Endast då kan vi säkerställa att detta aldrig händer igen”, säger David Rönnberg, VD för Musti Group, i ett pressmeddelande.

Kostat företaget 800 000 euro

Skandalen med giftig hundmat har hittills kostat Musti Group 800 000 euro, då företaget har dragit tillbaka de tre partier av giftig hundmat som misstänkts vara orsaken till sjukdomsfallen. Företaget har också gått ut med att de ersätter alla veterinärskostnader hos de drabbade hundarna, rapporterar Yle.

Trots denna utmaning visar företagets ekonomiska prestanda en ökning med 15,7 procent i kassaflödet. Antalet butiker inom kedjan har också ökat.

Företaget planerar att fortsätta sin expansion genom att öppna nya butiker i både Norge och Sverige. Dessutom rapporterar Musti Group en positiv trend i ökningen av antalet stamkunder i slutet av det föregående året.

Hundfoder som har gett symtom hos hundar:

  • 154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg, bäst före 2025-04-04
  • 154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg, bäst före 3 april 2025
  • 154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg, bäst före 2025-04-04
  • 154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg, bäst före 3 april 2025