Kul om frallor

Kul om frallor

Den söta franska bulldoggen är visst en riktig mysfralla, säger de som har turen att ha en fralla i sin vardag. När man ser de här bilderna är det inte svårt att fatta varför. Och här fick vi också lära oss några saker som vi inte hade en aning om.

Franska bulldoggar kommer faktiskt inte från Frankrike. Engelska hantverkare från Nottingham, som blev arbetslösa efter industrirevolutionen flyttade i stora skaror till Frankrike och medförde så klart sina hundar. Så blev de engelska småhundarna franska småhundar.
Frallorna var i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet de prostituerades favoritras i Paris. Där ökade hundrasens populäritet och de spred sig bland övriga nattugglor och bohemer och vips fanns de överallt.
Det finns fortafarande frallor med så kallade rosöron. Det vanliga i rasstandarden är de upprättstående öronen, men i USA förekommer även
Den sista ryska tsarfamiljen vid makten, Romanoffs, hade många husdjur, och tsaritsan tatiana hade en högt älskad fransk bulldogg som hette Ortino. Enligt ryktet styrde Ortino hela hushållet.
En riktigt fin fralla fanns ombord på Titanic. Gamin de Pycombe var en svindyr utställningsfralla som kostade sin husse motsvarande 20 000 dollar. Husse överlevde Titanic, men Gamin klarade sig inte.
Det är hemskt noga med vikten. I alla fall om man vill ställa ut sin fralla i USA. Där får hunden inte väga mer än 28 pund, det vill säga ungefär 10,5 kilo.
Om du tycker att du ser dem oftare numera är det nog sant. Både i Europa och USA klättrar de på populäritetslistorna. Med tanke på att de är starka personligheter med mycket humor och en del envishet, hm, är väl inte det så konstigt?