Krossa bilrutan och rädda liv!

Krossa bilrutan och rädda liv!

Varje år skadas och omkommer husdjur som lämnats ensamma i låsta, varma bilar. Arken Zoo lanserar därför Värmeslagaren, en unik sommarkampanj som ger människor möjlighet att krossa en bilruta och snabbt agera om faran är framme. Syftet med kampanjen är att inga husdjur ska lämnas i låsta, varma bilar.

Ett snabbt ärende kan ta längre tid än beräknat och en parkeringsplats i skuggan kan plötsligt hamna i direkt solljus. Under en vanlig svensk sommardag med temperaturer på 18–20°C kan temperaturen i en stillastående, låst bil stiga mycket snabbt och förvandla bilen till en dödsfälla. Därför lanserar Arken Zoo Värmeslagaren, en nyutvecklad och innovativ produkt som kombinerar en hammare med en vattenbehållare. Den ger användaren möjlighet att i ett nödläge, i enlighet med svensk lagstiftning om det föreligger fara för djurets hälsa eller liv, krossa bilrutan och omedelbart erbjuda husdjuret vätska.

Arken Zoo skänker alla intäkter från försäljningen av Värmeslagaren till Svenska Djurambulansen, en volontärverksamhet som hjälper djur och djurägare i nöd genom en säker och professionell transport till veterinär eller annan lämplig instans. På så sätt kan ännu fler husdjur i nöd få den hjälp de behöver.

Fredrik Steen, känd av hela hundsverige som Hundcoachen i TV4 nyhetsmorgon säger:

”Jag får många frågor kring att transportera hunden i bil och jag kan direkt säga att det är särskilt viktig att komma ihåg, och respektera, att bilen inte är ett ställe att ha hunden, eller andra husdjur i, om du inte transporterar dig. Värmeslagaren är ett bra sätt att informera allmänheten om riskerna med en låst och varm bil och som samtidigt ger oss medmänniskor ett verktyg för att agera om nöden kräver det. För mig känns det därför logiskt att ställa mig bakom den här kampanjen”,


Värmeslagaren

Värmeslagaren är ett verktyg som kan användas för att krossa bilrutan i en nödsituation. Den har även en vattenbehållare för att snabbt kunna erbjuda vätska. Enligt svensk lag har man rätt att krossa bilrutan i ett nödläge. Med nöd innebär att djurets hälsa eller liv är i fara. Personen som krossat rutan bör även identifiera sig för polis och bilägare.


Värmeslagaren säljs under en begränsad period i följande Arken Zoo-butiker i Sverige:

Barkarby, Borlänge, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö Svågertorp, Sisjön, Skellefteå, Sundsvall, Uppsala Boländerna

Om du ser en bil med ett djur i nöd

Innan det kan vara aktuellt att använda Värmeslagaren måste du göra en bedömning av situationen och försöka ta reda på hur djuret i bilen mår. Följ dessa steg för att se till att inga husdjur skadas eller avlider i en varm bil.

Källa/bilder: Arken Zoo