Kopplad hund blev attackerad av varg
En varg ska ha attackerat en hund i Gävleborgs län. Foto: Getty Images

Kopplad hund blev attackerad av varg

En varg ska ha attackerat en kopplad hund. Händelsen skedde på ägarens trädgård i Gävleborg.

Vargstammen har tredubblats i storlek sedan de 18 år gamla riktlinjerna för skyddsjakt skrevs. Nu har naturvårdsverket fått uppdrag av regeringen att ta fram nya riktlinjer för att få skyddsjakt på varg. Det ska vara klart senast sista mars i år.

Kopplad hund blev attackerad av varg

Sju skyddsjaktansökningar kommit in från ett och samma område sedan september. Hunden, som var kopplad med ett rullkoppel, klarade sig undan. I skyddsjaktansökningarna från privatpersoner står det bland annat:

”I går kväll när xx skulle rasta hunden fem meter från huset attackerar en varg. Med mest tur så klarar sig hunden – som flyr upp på bron. Hunden var kopplad med rullkoppel.”

”De här vargarna är dagaktiva rör sig på gårdsplanen och trädgårdar.”

”Det är nödvändigt att länsstyrelsen hjälper till så att det blir skyddsjakt på dessa två närgångna individer som mer eller mindre är totalt orädd för oss människor.”

Nekat skyddsjakt på genetisk viktig varg

Enligt DNA-tester som har tagit härstammar vargarna från ett område i Bollnäs kommun, i Gävleborgs län. I det området ska vargarna under en längre tid uppträtt oskyggt och synts på både dag och nattid samt skadat både boskapsdjur och hundar.

Länsstyrelsen har tidigare nekat skyddsjakt på vargar i området. Anledningen bakom att skyddsjakten inte blir beviljad beror på att föräldratiken i reviret är från den första generationens avkomma av en varg som invandrat från öst.

Nu väntar ett nytt beslut från Länsstyrelsen, som räknas med att fattas under nästa vecka.

Väst med vassa piggar för att skydda från varg får tummen ner: ”är oacceptabelt”