Köp aldrig en hund av okänt ursprung
Foto Tullverkets presstjänst

Köp aldrig en hund av okänt ursprung

Antalet smuggelhundar ökar för varje år. Och det är svårt att stå emot en liten valp som verkligen ser ut att behöva just dig. Men hur mycket hjärtat än värker – köp aldrig en hund av okänt ursprung.

Tidigare var det framför allt valpar av rasen chihuahua som smugglades. I dag har de fått sällskap av småhundar av mops- eller fransk bulldoggstyp och dvärghundar av spets-, yorkshireterrier- eller maltesertyp. Valparna kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar.

Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan

Kampen mot smugglingen handlar inte bara om att stoppa förtjänsten på illegal verksamhet och en grym hantering av valpar. I ett större perspektiv är det viktigaste att se till att inte rabies sprids till Sverige. Det är en obotlig och dödlig sjukdom, som varje år skördar 30 000–70 000 människors liv, främst i fattiga länder. Sverige har varit rabiesfritt sedan lång tid tillbaka men smittan finns i Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp. Utöver rabies finns det risk för andra infektionssjukdomar och parasiter som vi inte vill ha in i landet.

Anonyma säljare

De insmugglade valparna säljs företrädesvis via internet på diverse annonssajter och via Facebook. Den som säljer en illegalt intagen valp erbjuder sig ofta att leverera den till köparen. Transaktionen sker gärna på en parkeringsplats eller annat anonymt ställe, ibland i en lägenhet där uppenbart ingen bor. Den enda kontaktuppgift köparen får är ett förnamn på säljaren och ett nummer till en kontantkortstelefon. Hundsmugglarna har dock blivit alltmer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Gör ett tryggt hundköp

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare förstår hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet.

I dag räcker det inte med att undvika köp på parkeringsplatser för att vara säker på att valpen inte är olagligt införd. Säljarna har blivit mer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Gör inga spontanköp

Undvik att köpa en smuggelhund genom att i god tid hitta en uppfödare som du känner att du kan lita på. Träffa gärna uppfödaren tillsammans med tiken innan valparna kommit och be om referenser från andra valpköpare. Se också till att få med dig valpbesiktningsintyg, köpehandlingar där såväl hundens som säljarens identitet tydligt framgår samt eventuell stamtavla när du hämtar din valp.

Smuggelhundar kan bära på sjukdomar som är farliga för både djur och människor. Köp ingen valp eller hund är det finns minsta risk att det kan vara en smuggelhund, på så vis kan du minska lidandet för många valpar samt sätta käppar i hjulet för den organiserade brottsligheten.

Kampanjen ”Hjälp oss att stoppa hundsmugglingen” är ett initiativ från Samverkansgruppen för hundvälfärd (Jordbruksverket, Länsstyrelserna, SLU, Nationellt centrum för djurvälfärd, Sveriges veterinärförbund och Svenska kennelklubben).

Hur du undviker att köpa en illegalt införd hundvalp

  • Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.
  • Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.
  • Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.
  • Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han bor där med sina hundar.
  • Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.
  • Köp din hund på Köpahund.se – SKKs valpförmedlingssajt. Här förmedlas enbart hundar som fötts upps av uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Ta också gärna kontakt med rasklubben för mer information.