Koll på clumber spaniel

Koll på clumber spaniel

Den som möter en clumber spaniel för första gången tror knappt sina ögon. Är det en sagofigur? En Disney-hund? Inte alls! Det är urgammal jaktras, med anor från de engelska godsen. Och egensinnig som få …

1024px-Wiki_clumber_spaniel

Clumber spanieln är inte bara den mest bastanta av alla spanielraser. Den är också den i särklass mest egensinniga. En clumber gör saker på sitt eget sätt och avvisar vänligt men bestämt alla uppfostringsförsök som går ut på att peka med hela handen. Att träna en clumber spaniel handlar om samarbete, godis, leksaker och massor av beröm. Ett gott tålamod och sinne för humor hjälper också långt.

1024px-Clumber_spaniel_767

Rasen är gammal och hade sin storhetstid som jakthund i 1800-talets England. Namnet har den fått från godset Clumber Park i Sherwoodskogen, där jaktmarkerna var svårframkomliga och rika på vilt. Man behövde en hund som var stark och robust och genom att blanda upp engelska spaniels med franska jakthundar av bassettyp, fick man fram clumber spanieln som sina korta ben och rundnätta figur till trots är förvånansvärt snabb och vig. Som stötande och apporterande fågelhund har den också fördelen att kunna simma till långt in på hösten, tack vare sin robusta läggning.

Clumber_spaniel_trufla_756

Liksom alla spaniels har clumber spanieln ett välutvecklat luktsinne – till och med med hundmått mätt. I dag hittar man den oftare som eftersökshund än som jakthund, men allra mest populär är den som en godmodig och barnkär om än en smula egensinnig sällskapshund som med sin trubbigt gulliga uppsyn charmar alla den möter.

Vill du läsa om en annan egensinnig jakthund? Kolla in våra härliga taxbilder!