Kloklipparskolan

Kloklipparskolan

Drar du dig för att klippa klorna? Smittar din oro av sig på hunden? Lugn, bara lugn. Att hålla hundens klor i trim i lättare än du tror, om du följer våra enkla råd.

1. Vänj hunden vid att du håller på och pillar med tassar och klor, utan att klippa. Håll tassen i samma ställning som om du skulle klippa och be hunden vara stilla. Belöna med godis.

2. Titta på din hunds klor. Är de vita, så ser du lätt var pulpan (det blodfyllda innanmätet som du inte ska komma åt när du klipper) sitter. På svarta klor kan det vara svårare att se pulpan, men om du tittar på klorna underifrån syns den ganska tydligt.

3. Använd alltid en välvässad, fungerande klotång. Det finns tänger i olika storlekar, se till att du har en som passar din hund och som du själv tycker är bekväm att hålla i.

4. Ta en tass i handen, greppa ett mjukt men stadigt tag om en klo och håll emot med tummen så att du inte slinter om hunden skulle rycka åt sig tassen.

5. Börja med att klippa en klo. Belöna rikligt och om hunden är lugn så tar du nästa. Om hunden är orolig så vänta till nästa dag innan du klipper nästa klo. Bra arbetsträning för er båda – jobba ofta men lite.

6. Klipp lite i taget, kanske bara ett par millimeter. Det är bättre att klippa klorna litegrann varje vecka än att skjuta på det till klorna blivit alldeles för långa.

7. Om du trots allt skulle råka komma åt pulpan så att det börjar blöda, gör ingen stor affär av det. Det är inte farligt och om hunden känner att du är lugn, lugnar den snabbt ner sig. Blöder det mycket så kan du trycka en isbit mot klon. Det finns ett pulver som Blodstopp, som stoppar blödning och är bra att alltid ha hemma. Dessutom funkar potatismjöl också som blodstoppare!

8. Belöna med riktigt gott godis – kanske till dig själv också!

Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!