Kanske är det ångestsyndrom och inte kärlek?

Kanske är det ångestsyndrom och inte kärlek?

Igår läste jag en artikel om fem hundbeteenden som påstods bevisa att din hund älskar dig. Den irriterade mig för påståendena var ofördelaktiga för hundars hälsa. Sådant irriterar mig till klåda.

1) Han följer med dig in på toaletten.

2) Han vilar sitt huvud mot dina ben när du satt dig till ro.

3) Han blir hejdlöst glad när du kommer hem.

4) Han vill sova i din säng.

5) Han tittar ofta och djupt in i dina ögon.

Ohälsosam anknytning

Allt det där kan säkert tyda på att din hund älskar dig sjuuuukt mycket (betoning på sjukt), så mycket att han tror att han kommer avlida om du lämnar rummet. Sååååå mycket att han blir ett vrak när du går och handlar. Han älskar dig så pass innerligt att han känner sig halvdöd om du tar en dusch. Såååå mycket älskar han dig. Och han har separationsångest…

Ohälsosam anknytning och kärlek är inte samma sak! Att tro att man inte klara sig utan någon, att vara oproportionerligt rädd för att mista någon, det är inte samma sak som att älska någon. Sjukt långt ifrån faktiskt.

Kanske är det ångestsyndrom och inte kärlek?

Beteendena som artikeln klassade som kärlekstecken kan likaväl vara tecken på ett ångestsyndrom som oftast (om hunden behöver vara utan sin ägare) innebär stort lidande. Att tro något annat är farligt. Låt mig bjuda på en omskrivning:

1) Han följer med dig in på toaletten – för att han inte vill lämna din sida, för då drar ett kraftigt stresspådrag igång.

2) Han vilar sitt huvud mot dina ben när du satt dig till ro – för att ha stenkoll på om du tänker gå därifrån, ett kontrollbehov kommen ur otrygghet.

3) Han blir hejdlöst glad när du kommer hem – läs istället, han blir lättad då ensamheten varit enormt jobbig.

4) Han vill sova i din säng – för han vågar inte somna utan om han känner om du beger dig.

5) Han tittar ofta och djupt in i dina ögon – sker det överdrivet ofta och med en ängslig snarare än kärleksfull blick, kan de snarare handla om stress. Hunden tittar då ofta och intensivt för koppla ihop er och säkra banden. Det lindra oron över att bli lämnad.

Om din hund dessutom…

Om du nu råkar sitta med en hund tätt intill dig, en som absolut kommer fara upp och följa dig hack i häl om du går… och om du kan kryssa ja på flera av ovanstående punkter, så behöver det inte innebära att din hund lider av separationsångest. Men det kan innebära det. Om din hund dessutom:

  • tuggar sönder saker när han lämnas
  • skäller, gnyr eller ylar
  • vankar av och an innan du ska gå
  • vill inte äta mat när du inte är hemma
  • sitter i samma fönster och spanar efter dig, timme ut och timme in när du gått
  • har svårt att knyta an till andra
  • låter ingen annan gå på promenad med honom
  • vaktar dig
  • blir stressad om du nekar gos
  • har svårt när du hälsa på andra hundar/människor

… då är det mycket troligt att din hund har separationsångest. I Härliga Hunds aprilnummer som kommer ut i månadsskiftet finner ni orsaker och lösningar på separationsångest, bläddra fram till Lilla Beteendeskolan. Kunskap är en bra början. Men ett blogginlägg eller en artikel är inte ett psykologiskt diagnostiseringsverktyg. En H-märkt hundpsykolog är det. En sådan kan skräddarsy en rehabiliteringsplan som hjälper just din hund till harmoni.

På återseende.

/Carro, Krutor och Koi