Känner du till Labradorgatan?
Snart kommer det att finnas en Settergata i Norra Djurgårdsstaden. Bild Getty images

Känner du till Labradorgatan?

Hittar du till Labradorgatan? I det nybyggda området Norra Djurgårdsstaden i Stockholm har man valt en speciell inriktning på valet av gatunamn. Nämligen jakt, och därför finns där en hel del gator med hundnamn.

Det är ofta brukligt, att man håller sig inom ett tema inom ett bostadsområde när man döper gatorna. Och temat för den nya stadsdelen Norra Djurgårdstaden är hundar och jakt. Här finns följande gatunamn:

Drevergatan

Fågelhundsgatan

Grythundsgatan

Taxgatan

Settergatan är ny

Nya namn, där namnskyltarna är på väg upp är: Labradorgatan, Settergatan och Spanielgatan berättar Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret och tjänsteman i namnberedningen till Dagens Nyheter. Dessa namn beslutades redan i mars 2015. Taxgatan, Drevgatan, Grythundsgatan, Drevargatan och Fågelhundsgatan fanns sedan tidigare i området. Några ytterligare gatunamn med jakthundar lär inte vara planerade.

Tema jakt

Temat är alltså jakt och jakthundar. Därför finns dessa namn inom området också:

Jaktgatan

Jägmästargatan

Högviltsgatan

Älgpassgatan

Men några andra områden med fler gatunamn med hundvinkel är inte aktuellt. Kategorin ”hundar” är nämligen redan upptagen. Den användes redan i Sköndal på 60-talet och gav namn som Boxergränd, Lapphundsgränd, Pudelgränd, Terriergränd och Vinthundsvägen.

Ska inte likna annat namn

I Norra Djurgårdsstaden är det kategorin ”jakt” som ska gälla för gatunamnen och det har man försökt tänja på alla möjliga sätt. Labradorgatan är alltså ingen hyllning till labradoren för att det är Sveriges populäraste ras utan det har endast en koppling till labradoren som jakthund.

Viktigt vid val av gatunamn är att det helst inte är använt på någon gata tidigare och att det inte heller liknar något annat gatunamn. Normalt sett försöker man undvika namnkategorier som är för lika i Stockholm.

Vet du några platser som har hundnamn?

Känner du till några gator, torg eller annat som är döpta med anknytning till hund? Mejla in till oss på Härliga hund och berätta:

red@harligahund.se