Julquiz till alla hundkunniga
Foto: Getty Images

Julquiz till alla hundkunniga

God jul alla hundvänner! Har du tid över eller vill sätta familj och vänner på prov innan eller efter helgens festligheter så har vi här ett hundquiz (som du kanske själv vinner?).

Nu är det quiztime! Vi kör igång direkt med julens hundquiz!

Hur många hundrasar finns registrerade i Sverige?

  1. 365
  2. 363
  3. 413

Svar: I Svenska Kennelklubben finns det 363 registrerade hundraser och rasvarianter. I hela världen finns cirka 500 hundraser.

Vad heter världens minsta hundras?

  1. Pomerain
  2. Minichihuhua
  3. Chihuahua

Svar: Världens minsta hundras är Chihuahua, det är även en av svenskarnas favorithundar. Chihuahua väger mellan 0,5 till 3 kg. Det är en renrasig sällskapshund som har en stor flock- och ägarinstinkt, och därför ofta försvarar sitt revir och sin ägare. Chihuahuor är också väldigt livliga & modiga, och finns i två olika varianter – lång- och korthårig.

Vilka är de tre vanligaste hundnamnen i Sverige i år 2023?

  1. Challe, Ziggy och Tjorven
  2. Molly, Bella och Charlie
  3. Zara, Zlatan och Jack

Rätt svar: De vanligaste hundnamnen i Sverige är Molly, Bella och Charlie, enligt data från Jordbruksverket.

Vilken hundras står för den snabbaste klättringen på populäritestlistan i år?

1. Dvärgpudel

2. Miniature american shepherd

3. Cavapoodle

Svar: Bland hundraserna som ökade stod miniature american shepherd för den största uppgången, med hela 249 nya hundar. Miniature american shepherd är i grunden en liten vallhund. Det innebär att rasen även tog sig in på 20-i-topp-listan. Rasen började registreras i SKK så sent som 2017 och har ökat från 101 hundar det första året till 665 registreringar 2022.

Vad står förkortningen HTM för i hundvärlden?

  1. Heelwork To Music
  2. Heeling To Music
  3. Have To Move

Svar: Heelwork to Music, HTM, är precis som freestyle en sport där man bygger ett eget program till musik som man valt själv. Skillnaden mot freestyle är att programmet i HTM ska bestå av minst 75 procent fasta positioner.

Hur många tår har en norsk lundehund på varje tass?

  1. 4.
  2. 5
  3. 6

Svar: Norsk lundehund skall ha ett måttligt vinklat framställ. Frambenen skall vara raka. Framtassarna skall vara ovala, lätt utåtvridna och ha minst 6 tår varav 5 måste ingå i stödytan. Varje tass skall ha 8 trampdynor.

Vad står cavapoodle för hundblandning?

  1. Cavalier king charles spaniel och cocker spaniel
  2. Collie och pudel
  3. Cavalier king charles spaniel och pudel

Svar: Cavapoodle är en blanding mellan cavalier king charles spaniel och cocker spaniel. Det vanligaste är att man korsar en cavalier med dvärgpudel eller toypudel. 

Hur länge har ordet hund funnits i svenska språket?

  1. Sedan 1520-talet
  2. Sedan 1720-talet
  3. Sedan 1820-talet

Svar: Ordet ”hund” har förekommit i svenskan sedan 1520, och kommer från fornsvenskan ”hunder” som har gemensamt ursprung med grekiskans ”kyon” och latinets ”canis”. Latinets ”canis” är det som givit namn åt släktet Canis.

När i tiden har mångfalden av hundraser formats?

För minst 15 000 år sedan domesticerades de första vargarna och lade grunden för vad som långt senare skulle bli hundratals hundraser. Men ungefär när i tiden har den mångfald av raser och utseende hos hundar formats?

  1. Under de senaste tusen åren.
  2. Under de senaste 100 till 200 åren.
  3. Under de senaste 500 åren.

Svar: All den mångfald i utseende och beteende vi ser hos dagens hundraser har formats under de senaste 100-200 åren. Detta är en väldigt kort tid ur ett genetiskt och evolutionärt perspektiv. De flesta raser har grundats med några få individer som parats och ibland återkorsats med familjemedlemmar (inavel) för att förstärka vissa åtråvärda karaktärsdrag som till exempel jaktinstinkt eller utseende. Vi människor har styrt vilka individer som ska få sina egenskaper överförda till nästa generation hundar.