Jämthund – populär & snäll jägare
Jämthunden tar sig kanske lite oväntat in på flera av listorna.

Jämthund – populär & snäll jägare

Jämthunden håller helst till i skogen och är en envis tuffing som trivs bäst när den får ställa älg eller annat vilt. Hemma förvandlas den till en lugn och trivsam familjemedlem.

Jämthundsliknande hundar har funnits i många tusen år och troligtvis kom de till Sverige med olika jägarfolk. Som egen ras har jämthunden bara räknats sedan 1946. Då blev den, efter stort motstånd, äntligen godkänd. Debatten runt rasen hade bland annat handlat om att det inte fanns behov av ytterligare en älghund.

jamthund2

Det finns cirka 15 000 jämthundar i Sverige idag. Rasen används framför allt jakt på älg, men även på björn och ibland även vildsvin, lo och grävling.

Den är oerhört stark och uthållig, att jaga flera dagar i sträck är inget problem för en vältränad jämthund.

jamthund1

Kännetecknande för rasen är ett stabilt psyke, en jämthund ska inte vara nervös eller reserverad. Den trivs fint i en familj och är lugn och avslappnad inomhus. Att dra barnen i pulka brukar en jämthund också gilla.

jamthund4

Men man får inte glömma att den här rasen är tydligt inriktad på jakt, så vill man ”bara” ha en sällskapshund finns bättre alternativ.

Jämthunden har inga jättestora hälsoproblem. Höftledsdysplasi förekommer dock, även om läget ser ut att ha förbättrats på senare år. Rasen drabbas också oftare än genomsnittet av epilepsi.

Enligt rasstandarden ska jämthunden vara en stor och rektangulär spetshund, stark men samtidigt smidig. Stor vikt läggs vid att rörelserna är fria och kraftfulla. När hunden travar ska fram- och baktassar sättas i eller nästan i kroppens mittlinje. Det här sättet att röra sig underlättar för hunden närden ska ta sig fram i djup snö.

Jämthund är en av Sveriges nationalraser. Här hittar du Svenska jämthundklubben.

Källa: Svenska Älghundklubben

Kanske vill du också läsa:
10 intressanta fakta om golden retriever

9 fakta om cavalier king charles spaniel

5 fakta om collie

Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.

HUN1509_OMS_LITET