Inventering av trubbnosar
Fransk bulldog, eller fralla ofta kallad.

Inventering av trubbnosar

Som en del i arbetet med att motverka andningsproblem hos brakycefala, kortskalliga, hundar har Svenska kennelklubben beslutat att inventera hälsostatusen i fyra hundraser: bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops.

– Det kan ju inte ha varit meningen att det skulle bli såhär, säger veterinären Åke Hedhammar, som tagit initiativ till kartläggningen, till SVT.

Svenska kennelklubben vill ta reda på hur stora hälsoproblemen är hos hundar med trubbnosar. Samtidigt vill de undersöka om det finns friska hundar att avla på. Syftet är att skapa en bättre bild av hur situationen ser ut för de olika raserna, deras genetiska bredd och exteriöra variation – och förhoppningen är att hitta tillräcklig bredd för att kunna säkerställa en sund utveckling för raserna med trubbnosar.

Så går inventeringen till

– Vid sidan av alla andra åtgärder vi försöker vidta så tänkte vi verkligen inventera och se hur det ser ut och kanske plocka fram lämpligare avelsdjur än vad man idag ofta använder sig av, säger veterinären Åke Hedhammar.

Inventeringen som består av svabbprov för genetisk analys, klinisk beskrivning av veterinär och exteriör beskrivning av en exteriördomare är redan påbörjad och kommer att pågå under hösten 2018 och 2019. Målet med inventeringen är att 50 – 100 hundar per ras ska medverka, både rashundar och oregistrerade hundar av dessa rastyper.

Fler åtgärder

Men inventeringen är långt ifrån allt som görs för att förbättra hälsoläget för brakycefala hundraser. Andra åtgärder som beslutats om är exempelvis:

  • Nytt valpbesiktningsintyg, infört år 2017
  • Hälsointyg inför avel, under utprovning år 2017 och 2018
  • Frivillig registrering av kirurgiska ingrepp, infört år 2018
  • Dessa raser bedöms endast av nordiska domare 2020 – 2024
  • Utbildning av exteriördomare gällande denna problematik

Källa: SKK, Svenska Kennelklubben