Inlärningspsykologins ABC
Igelkotten och guldägget!

Inlärningspsykologins ABC

Sjung med mig: A B C as easy as 1 2 3, or simple as Do Re Mi, A B C baby you and me … (svänger min obefintliga mikrofonfrillan fram och tillbaka). Är det någon mer än jag som hör låten och tänker på bichon friséer? En av få hundraser som verkligen kan känna igen sig i Jackson 5.

Är det någon mer än jag som sedan tänker liknelsens svarta och vita, och ostoppbart börjar sjunga: Ebony and Ivory live together in perfect harmony. Side by side on my piano keybard oh lord why don’t weeeee? Är det någon mer än jag som sedan tänker på labradorer, för de är ju schyssta som blindhundar. Och är det någon mer än jag, som därefter ägnar en hel dag åt att fundera på om Stevie Wonder hade någon blindhund. Och vid tanken på att han eventuellt inte har det blir lite arg på Stevie och undrar varför fan då inte.

A+B=C

Sorry, jag kom av mig lite där… ABC! var faktiskt min alkoholfria punchline. Men jag ville mest lyfta det i form av A: antecedent, B: behaviour och C: consequence. In swedish: antecedent, beteende, konsekvens. Inlärningspsykologins ABC. Som det ofta vänds upp och ner på. Låt mig förklara. Hundar tjoas och tjimmas till aktivitet, de lockas till motivation som ska göra hunden träningsbar. Men enligt inlärningspsykologin blir detta kontraproduktivt. Vi borde lägga krutet efter = tecknet, då A+B=C

Det kallas kontingensanalys. Kontingensanalys kan beskrivas som ett sammanhang av händelser, som är beroende av varandra för att inträffa. Exempelvis, krävs den verbala signalen ”Sitt” (antecedent) för att hunden ska sätta sig (beteendet) på signal som i sin tur genererar = ”bra” och en lekstund (konsekvensen) om hunden sätter sig. [Läs på om antecedens här!]

LÖN OCH INTE MUTA

En effektiv hundtränare tonar ner antecedenten och lägger fokus på konsekvensen. Då en önskvärd konsekvens för hunden ökar sannolikheten att hunden utför beteendet igen. I folkmun, slå inte frivolter, joddla eller jonglera kamptrasor framför näsan på hunden för att din hund ska komma på inkallningen. Men gör det gärna när hunden har kommit.

Det som föregår beteendet, ”kom hiiiit” + ditt beteende ska vara tydligt men inte aktivt. En tydlig signal, därefter ingenting… tills hunden agerar, att bara lystra räcker bra i början, för att konsekvensen ska ta vid. Och låt då konsekvensen vara fylld av energi och låt den ta tid. Ofta får hunden prestera ganska mycket, vända sig bort från det den höll på med (ofta en stor uppoffring för en hund), springa hela vägen in till dig och sätta sig för att få en godisbit ur handen och där var det roliga över. BOOOOORING!! (himlar tonårsaktigt med ögonen).

RIKTIGA BELÖNINGAR SKAPAR VILJA,

Bjussa i stället på en lång, härlig, njutbar och glädjefylld konsekvens. Gör något spännande med den där godisbiten, skutta i väg som om det vore en fjäril ni jagade tillsammans, låtsas fånga den och bryt av en bit till hunden, lägg resten under handflatan mot marken och åla vidare som om fjärilen försöker fly med snasket. Tjoa glatt och peppa hunden att hjälpa dig stoppa den godistjuvande fjärilen. Prata glatt med hunden, buffa på den, klappa och beröm. Låt det ta tid, och va väldigt, väldigt närvarande. Det gillar hundar.

Carro kampar med Koi uppe på ett bord

En annan sak hundar gillar är jakt, när hunden kommit på sin inkallning ropa ”varsågod” men dela inte bara ut godisen, vänd på klacken och smyg ut i terrängen, viska, tassa på tå, speja, skapa mystik. Skutta åt sidan och tjut till av glädje och hitta godiset i ett träd.

Eller … när hunden försöker sätta sig vid din sidan efter inkallningen, ropa ditt ”varsågod” och flytta på dig, fnissa och flytta igen, dra sedan ett valpfnatt med leksaken i högsta hugg. Kampa och bli hund, ta leksaken mellan tänderna och dra och slit.

Eller … ta leksaken, ränn i väg, kasta dig upp på en sten och blir plötsligt hundrädd, tjut, stå på tå med leksaken i högsta hugg. Sedan blir leksaken en varm potatis och du måste kasta runt med den för att inte bränna dig. Vid det här laget ligger din hund på rygg i gräset och asflabbar. Och dina grannar slår numret till folk i vita rockar.

IGELKOTTEN OCH GULDÄGGET

Eller … lek igelkotten som ruvar på ett guldägg! Lägg dig över leksaken/godiset och skjut rygg som en ilsk igelkott som vänt taggarna utåt. När hunden försöker komma åt skatten ge mottryck med kroppen, bjussa på ett garv och hasa dig i väg med skatten (som en igelkott!), låt hunden komma efter och försöka komma åt sin belöning, en eller två godbitar slinker ut när hunden försöker som mest.

Eller … så gömmer du dig i en garderob och kallar på hunden, lystrar den och letar, så står du passiv tills hunden hittat dig och försöker storma garderoben för att sätta sig vid din sida. Lystrar den inte och letar, så står du helt själv i en garderob… och försök då se det fridfulla i det.

– Vad gör du, mamma?
– Jag tränar hunden!
– Nej, du står i en garderob.

Förlåt mina barn, för att ni troligtvis kommer bli lite knasiga.

ROLIGT MED TAJMING

Poängen är. Muta inte, det är en lätt fälla att hamna i. Betala i stället för utfört arbete i efterhand. En del hundägare får höra ”du måste vara roligare” av sina instruktörer (skitkul instruktion!) för mig handlar det oftare om att vara tråkig och rolig i rätt läge. Lyssnar inte din hund är det inte på grund av att du är för tråkig i förskott, mer troligt för att du är för tråkig i efterskott, det enda skottet av vikt. Eller så är träningen upplagd så hunden inte förstår vad som förväntas.

Orsakerna kan vara många. Men en del jyckar har helt enkelt lärt sig att ju mer ointresserade de ser ut, desto roligare blir vi tvåbenta. Vänd på ekvationen. Så når ni nya höjder mer träningen.

P.S. Är det någon som vet om Stevie har blindhund?

Peace out!

/Carro, Koi & Krutor

 

Psst. Här hittar du Carros tidigare blogginlägg.