Hurra – badsäsongen har börjat!

Hurra – badsäsongen har börjat!

Fem grader i vattnet? Fullt badbart, tycker en del hundar. Men ska man verkligen låta dem hoppa i så här års?

Våren är tidig i år (även om den tillfälligt tycks ha ångrat sig på en del håll i landet) och vattnet ligger öppet och lockande för badsugna hundar. Men vågar man låta dem hoppa i när badtemperaturen ligger på bara några grader över noll?

Är hunden frisk så kan du lugnt låta den välja själv. Hundar klarar kyla bra och känner själva vad de tål. En hund som är frusen av sig vill förmodligen inte ens närma sig strandkanten, medan en tätpälsad labrador med simhud mellan tårna glatt plaskar omkring mellan isflaken om så är.

Tvinga aldrig hunden att bada och försök inte ”lura” i den. Men om den själv vill vada ut i vattnet, så låt den göra det. Undantaget är gamla hundar, som kan bli extra stela i lederna av kylan, eller hundar som har någon form av sjukdomsnedsättning. Tikar som är dräktiga eller diar ska förstås inte heller bada kallt.

Håll koll på hunden medan den är i vattnet. Låt den inte simma ut långt och gör inte badstunden onödigt lång genom att kasta pinnar – hur gärna hunden än vill. Promenera hem i bra fart så hunden håller värmen i musklerna och torka av den med en varm handduk när ni kommer hem.