Hur mycket är du beredd att betala för en hund?

Hur mycket är du beredd att betala för en hund?

Det sägs att världens dyraste hund såldes för 1,6 miljoner dollar. En ”vanlig” hund kommer inte alls upp i de priserna. Ändå så finns det flera som är beredda att betala många gånger mer för en speciell typ av hund.

Världens dyraste hund sägs vara den elva månader gamla röda tibetanska mastiff med namnet Big Splash. Den köpte en kinesisk affärsman för 1,6 miljoner dollar under en lyxdjursmässa år 2014. Sen finns Kylie Jenners omtalade bulldogvalp, inköpt för 50 000 dollar.

– Jag skulle säga att priset på en hund registrerad i Svenska Kennelklubben ligger runt 18 000 – 25 000 kronor, säger Hans Rosenberg på Svensk Kennelklubben. Renodlade jakthundar brukar ligga på det lägre beloppet. De har en annan målgrupp än de som är ute efter en dvärghund eller renodlad sällskapshund – då stiger priserna. För blandraser ligger priset mellan 25 000 – 50 000 kronor.

Blandraser för 80 000 kronor

En hund från adoptionsorganisationer kostar olika beroende på ålder. Men enligt uppgifter från Hundar utan hem kostar en svensk hund från 5 500 kronor. En valp (upp till sex månader) från 9 500 kronor. Hund från Irland, från 6 900 kronor och seniorer (från sju år och uppåt) 1 000 – 6 900 kronor beroende på ras och ålder.

Men även i Sverige kan man se priser långt över detta. Vissa blandraser går för 80 000 kronor. Och då är det ändå kö till att få köpa. Dessutom finns det där ibland en klausul i köpekontraktet som ger hunduppfödaren en viss procent av vinsten om den köpta hunden skulle få valpar.

Ovanliga raser – dyra priser

Det finns hundraser där priset skjuter i höjden, ovanliga och eftertraktade raser kan få prislappar som få har möjlighet att betala. I USA kan till exempel en akita, importerad från Japan, kosta 3 500 dollar. En vuxen akita kan få en prislapp på upp till 75 000 dollar.

En löwchen, kan kosta allt från 3 000 till 8 000 dollar för en renrasig valp. Rasen höll på att bli utrotad i slutet av 1800-talet och är än idag mycket ovanlig, det kan såklart spela roll för prislappen. Även faraohundar nämns som en av världens dyraste hundraser, priset sägs ligga upp till 5 000 dollar. Faraohunden anses vara en av de äldsta raserna, som ursprungligen skildras i egyptisk konst.