Hur är det att ha hunden på dagis?
En dagisplats åt hunden kan vara lösningen när jobbet ska skötas och vardagen ska gå i lås. Foto privat

Hur är det att ha hunden på dagis?

Att ha hund är härligt, men hur får man hundvardagen att gå ihop när ett jobb samtidigt ska skötas? Kanske är en dagisplats lösningen, men hur är det att ha sin hund på dagis?

Varje vardag går Frasse, 4 år, tillsammans med sin matte Christine till hunddagiset. Där är han medan matte jobbar heltid på ett kontor. Frasse, som är en golden retriever, är en glad och social hund och han har många kompisar på dagiset.

Bus med kompisarna

– Det har hänt att han inte vill bli lämnad på morgonen, då protesterar han, vill inte gå in på dagiset, men sedan brukar han ändå ha roligt med sina kompisar här, berättar Christine och förklarar att andra dagar har Frasse däremot jättebråttom till dagiset. Enligt personalen så är det på måndagar som det är mest bus då hundkompisarna inte har träffats på hela helgen och har mycket att ta igen.

Passning under arbetsdagen

– På dagiset har Frasse sällskap och passning hela dagarna, menar Christine, personalen är bra, det är många som jobbar här och de har så klart hundvana. Dagiset är öppet från klockan 07.00 till klockan 19.00 varje vardag.

Gillar bad och lek

Frasse är glad och busig, men kan också vara lite rädd för saker han inte känner igen. Och han kan vara envis! Att bada är något han gillar, men det bästa är nog ändå att få leka med sina bästa kompisar.

Följer hunden på sociala medier

– Dagiset finns på sociala medier så där kan man följa hundarna och se vad de gör på dagarna. Hundarna får gå ut två gånger per dag och vill man så kan man ta med lunchmat till hunden, det gör nog de flesta här, berättar Christine.

Alltid en säker plats

– Fördelen med hunddagis är att man har en säker plats, man vet att han kan vara här, alla dagar. Och han får sällskap av andra hundar, vilket han behöver eftersom han är så social. Att ha hund är väldigt socialt menar Christine, som har lärt känna många nya människor. Att ha en glad och kontaktsökande golden gör att det är lätt att få kontakt med andra människor.

Svårare med stora raser

Till den som funderar på att skaffa sig en hund tipsar Christine om att man ska försöka att träffa så många olika hundar som möjligt innan man bestämmer sig för vilken hund man ska ha. Och om det här med att klara vardagen medan man själv jobbar, så har Christine erfarenheten att det kan vara svårt att få dagisplats för stora raser. Det tog ett tag innan hon fick sin dagisplats åt Frasse.

I kö så tidigt som möjligt

– Jag ställde honom i flera köer. Många uppfödare säger att man ska ställa sig i kö innan man fått hem sin valp, men hunddagiset brukar vilja veta ras, kön, ålder och personlighet innan man får ställa sig i kö. En till sak att tänka på är att många dagis inte tar emot okastrerade hanhundar, påpekar Christine. Sen när vardagen funkar så tycker Christine att det är den övriga tiden som också kan bli lite svår om och när det plötsligt dyker upp speciella situationer.

– Se till att ha flera möjligheter till hundpassning, att du har någon som kan ta hand om hunden åt dig om det behövs. Någon som kan hämta på dagis eller vara hundvakt, tipsar Christine.