Hundstallet firar 110 år
I år är det 90 år sedan det första hemmet för hittehundar öppnade i Stockholm.

Hundstallet firar 110 år

Första hemmet för herrelösa jyckar öppnade i Stockholm 1908. Sedan dess har många hundar välkomnats i nya hem tack vare dess verksamhet. I år firar man 110 år!

Till Hundstallet kommer hundar från hela Sverige, en del har blivit tvångsomhändertagna av polis med beslut från Länsstyrelsen och några är hittehundar. Andra kan ha hamnat där på grund av till exempel förändrade familjesituationer.

Förr låg Hundstallets lokaler i gamla Storängsbotten på norra Djurgården, och det är där man har satt upp en staty för att hedra verksamhetens 90 åriga arbete i samband med firade att det i år är 110 år sedan det första hemmet för herrelösa hundar öppnades.

Det började med en smed

Hundstallets lokaler ligger numera precis intill Åkeshovs slott i Stockholm.

– Det är fantastiskt att vi kan omplacera hundarna i nya kärleksfulla hem. Men det finns så många exempel på hundar som farit illa hos sin ägare eller bara lämnats för att dö ute. För mig är det helt obegripligt, säger Margite Nordenstam, verksamhetschef för Hundstallet i Åkeshov till Bromma tidning.

Det började alltså redan 1908 med en med en smed som tog hand om hittehundar. Smeden hade dock inte lika långt tålamod, eller möjligheter, som man har idag.  Dök inte den rätte ägaren upp inom tre dagar så sköt han hittehundarna. Efter en tid var det två kvinnor som tog över och verksamhet blev lite mer lik den vi har idag, berättar hon för Bromma tidning.

Björne hittade ett hem

Sedan 1908 har Hundstallet omhändertagit 25 000 hundar. Och fler lär det bli framöver, bara år 2017 omhändertogs 540 hundar varav 229 sedan omplacerades. En hund som också blev en viral kändis efter att Hundstallet lagt upp hans historia på Facebook var boxern Björne.

– Han var verkligen ett bekymmer för oss, säger Margite Nordenstam till Bromma tidning. Han var så älskvärd bland människor och volontärer stod i kö för att få umgås med honom om dagarna. Däremot var han rädd för barn och andra hundar, vilket gjorde det svårt för honom att hitta ett hem.

Men även Björne hittade ett nytt hem tack vare hundstallets verksamhet. I förra veckan flyttade han till sin nya familj i Luleå.