HUNDSKOJ

HUNDSKOJ

Långpromenader i all ära men ibland behövs det lite hjärngympa också. Här är nio enkla lekar som du kan roa din vovve med i helgen.

Pussa matte

Din hund ska sitta framför dig, håll en godisbit nära din mun och säg: Pussa matte! Så fort din hund sträcker sin nos mot ditt ansikte berömmer du och belönar. Vänta en stund och gör om samma sak lite senare. När din hund nuddar dina läppar med sin nos berömmer du ännu mer än tidigare och belönar. Snart kommer din hund att förstå att du vill ha en puss när du säger Pussa matte!

Hitta godiset

Om ni inte har lekt sök tidigare är det läge att börja enkelt inomhus. Ha hunden bredvid dig och släng ut lite godis på golvet samtidigt som du säger sök. När din hund har förstått att sök hänger ihop med att springa och plocka åt sig godiset är det dags för nästa steg. Låt din hund vänta medan du går in i ett annat rum och gömmer en godisbit. Sedan släpper du in din hund i rummet och säger sök. Den här leken kan man upprepa nästan hur många gånger som helst.

Frukost i det fria

Den här leken funkar både med och utan koppel. I stället för att servera frukosten som vanligt i matskålen häller du den i en plastpåse och tar med ut. Be din hund att vänta (bind fast den om den inte kan kommandot vänta). Gå i väg en liten bit och kasta ut hela frukosten på marken åt olika håll. Säg sedan varsågod, sök eller ett annat kommando du brukar använda och låt din hund nosa upp sin frukost bland löv och pinnar.

Snurra flaskan

Ta en tom PET-flaska och peta i lite hundgodis eller foderkulor. Ställ flaskan på golvet. Nu är det upp till hunden att klura ut hur den ska få ut godsakerna ur flaskan.

Oj, jag tappade nåt

Ta med dig en tom gammal läderplånbok när ni går ut på den vanliga kissrundan. Låtsas att du tappar plånboken och ”upptäck” att du tappat den när ni gått en liten bit och säg till exempel Oj då! Gå tillbaka med hunden och låt hen leta efter plånboken. Beröm din hund när den nosar på plånboken, då kommer den snart att förstå vad den ska göra nästa gång du tappar plånboken.

Matlådan

Ta en bunke av plast eller metall och kleta fast lite leverpastej i ena hörnan. Lägg den upp och ner på golvet så har din hund att göra en stund med att klura ut hur hen ska vända bunken. Eller sätt fast något gott i en vanlig matlåda av plast och sätt på locket, inte helt och hållet, och låt sedan hunden jobba med att försöka få av locket.

Kurragömma

En lek som funkar lika bra inne som ute i trädgården. Göm dig i ett annat rum, bakom en buske eller uppe i ett träd. Kalla på hunden och låt den leta efter dig och bli jätteglad när du blir hittad.

Rysk docka

Att slå in godsaker i toarullar som hunden får öppna är en klassiker. Men man kan göra den här leken svårare och roligare genom att slå in godisbiten i många paket, som en rysk docka. Alltså slå in godisbiten i en toarulle, som du sedan slår in i ett större paket som du sedan slår in i ett ännu större paket osv. Du kan dessutom gömma paketet och låta hunden leta efter det först. Det här kan din hund roa sig med länge.

Var är stenen?

Lär din hund att markera stenar eller brunnslock när ni är ute på promenad. Börja med att ta en godisbit och locka hunden att sätta en tass på en större sten och säg Var är stenen?, så fort hunden sätter en tass på stenen belönar du. Gå vidare till nästa sten och locka igen ända tills hunden förstår vad du menar när du säger Var är stenen?.