Hundquiz! Hur mycket vet du om hundar?
Sommar och sol och busiga hundar med på semestern! Men har du inget att göra? Testa detta hundquiz som kommer att avslöja hur mycket du egentligen kan om hundar! Lycka till. Bild Getty Images

Hundquiz! Hur mycket vet du om hundar?

Har du inget att göra? Här bjuder vi på lite lätt sommarunderhållning med kluriga frågor om hund. För hur mycket vet du om hundar egentligen? Testa detta hundquiz. Lycka till!

1. Hur många hundraser finns det i Sverige?

Svar: Detta är en siffra som ökar för varje år. Men i år, 2022, så finns det 358 registrerade raser och rasvarianter hos Svenska Kennelklubben, SKK. Det senaste tillskottet är hundrasen australian stumpy tail cattle dog som registrerades för första gången i Sverige under 2021. Det är en boskapshund med anlag för naturlig stubbsvans.

2. Att skaffa hund har blivit otroligt populärt. Vet du hur många nya hundar som registrerades förra året, 2021?

Svar: Coronahund är uttryck som kommer att leva kvar länge. För att skaffa hund var det många som gjorde under pandemin. Antalet nyregistrerade hundar ökade med 10,2 procent 2021! Totalt registrerades 62 894 nya hundar, vilket är den högsta siffran sedan 1973.

3. Men vet du vilken som är den populäraste hundrasen?

Svar: Högts upp på listan har det däremot inte hänt mycket. Sedan många år ligger labrador retriever stadigt där uppe på toppen. Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen, som efter en ökning med 28,5 procent under 2021 drar ifrån ytterligare med 4 116 nyregistreringar under 2021. Det är den näst högsta siffran genom tiderna för labrador retriever, som 1980 hade 4 138 registreringar.

4. Hur många olika sorters tax finns det?

Svar: Som du säkert vet så finns det inte bara en sorts tax. Det finns numera faktiskt hela nio varianter av tax; tre storlekar och tre pälstyper. Tax är en väldigt populär sällskapshund och det finns över 20 000 taxar i Sverige registrerade hos Jordbruksverket. Taxen förekommer med olika pälsslag som korthårig, strävhårig och långhårig. Det finns kanintax, dvärgtax och normaltax.

5. Av alla dessa fina hundar så finns det en hundras som är den allra största. Vilken hundras är det?

Svar: Det finns ett smeknamn för denna hundras, och det är ”den vänlige jätten”. Ja, världens största hundras är den irländska varghunden. Hunden kommer – som namnet antyder – från Irland, där den förutom att jaga varg även användes i krig.