Hundpsykologen Sandra Tellström: Från elev till lärare
Sandra Tellström lever sin dröm. Hon arbetar med hundar på heltid, är utbildad hundpsykolog och driver företaget Hundsteg i Järpen.

Hundpsykologen Sandra Tellström: Från elev till lärare

När Sandra Tellström fick sin första egna hund blev det början på ett nytt liv. Yrket blev hundpsykolog och flytten gick från Stockholm till Järpen. Och antalet hundar gick från en till 26!

I det senaste numret av Härliga Hund är temat Jobba med hund. Vi möter där hundfotografen Emma, hundfrisören Petra och hundpsykologen Sandra.

När Sandra fyllde 24 år skaffade hon sin första egna hund, Maximus. Maximus var av rasen alaska malamute, men Sandra visste precis vad hon gjorde när hon valde honom.

-Jag älskade vintern och fjällen. Det vara bara där jag ville vara. När jag fick Maximus satte det igång en kedja av händelser som har lett mig till där jag är idag.

Företaget Hundsteg

Idag bor hon med sin man Tobbe och dottern Tova och deras 26 gemensamma hundar i ett hus 5 mil norr om Järpen. Härifrån är det lång till allt. 15 mil till närmsta pizzeria och när dottern Tova föddes så var hon det första barnet som föddes på orten på 50 år!

Här driver Sandra sitt eget företag Hundsteg. Sandra är utbildad hundpsykolog och arbetar med yrkesutbildningar, i synnerhet under vår, sommar och höst. Vintertid, egentligen mellan januari och mars då vill hon göra sin grej. Och det är köra hundspann. Friheten till att styra sitt liv och göra det hon verkligen vill – allt detta var det som startade när hon fick Maximus.

-Jag brinner för hundens beteenden och dess orsaker! Mina polarhundar är de största läromästarna. I samarbetet med dem lär jag mig allt om samspel, dynamik och flockkonstruktion.

Många utbildningar om hund

Den erfarenheten bär hon sedan med sig i sitt arbete som hundpsykolog. Insikten om hur outforskat ämnet hund är har drivit på Sandras vilja att lära sig mer och mer. Sandras CV är lång och börjar år 2004 med kursen hundinstruktör, och sen är det en gedigen påfyllnad, med utbildningar som klickerinstruktör, assistanshundinstruktör, kantarellsök, friskvård, och problemhundsinstruktör med mer. Det finns nog egentligen inte en kurs på Hundens hus som Sandra inte har gått!

-Jag anmälde mig direkt till utbildning specialiserad hundpsykolog som då innehöll flera delkurser, så det blev en massa utbildningar under 1,5 års tid. Jag hade bestämt mig för att jag ville arbeta med hund på heltid och då är utbildning och kunskap den viktigaste grunden – så då fick de bli många utbildningar.

Hundkurser i Sulviken

Numera är det Sandra som lär ut. Platsen är oftast på den egna gården Sulviken utanför Järpen. Men från början hade hon hundkurser i parken lördagar och söndagar, från morgon till kväll betade hon av allt från valpkurser till lek- och specialkurser.-Jag byggde ganska snabbt upp en stor kundkrets och hade inga omkostnader utan sålde enbart min tid och kunskap.

Alla dessa hundar gav mig också grunden i den omfattande praktiska erfarenheten man behöver för att lyckas, man kan inte fuska med sånt. Det är att lära känna, hjälpa och möta många hundar med sina ägare som gör att man får en större förståelse för hunden som art och framför allt den komplexa samlevnaden och relationen mellan hund och människa. Den förståelsen och erfarenheten är superviktig och att den grundar sig i en bra utbildning givetvis!

Numera är de flesta utbildningar Sandra kör uppe i Järpen yrkesutbildningar för de som är i början av sin karriär inom hund, men också de som söker spetskunskap. I maj håller hon till exempel en kurs i att bli professionell hundtränare. Men det egna företaget Hundsteg har utbildningar i att bli allt från problemhundkonsult, hundinstruktör, specialiserad hundinstruktör, beteendevetare bland annat. Sandras bästa tips för de som vill arbeta med hundar är: Ha roligt i det du gör och ha alltid hjärtat med dig.