Hundnosen kan sniffa fram cancer

Den superkänsliga hundnosen kan vara lösningen för att hitta tidiga stadier av cancersjukdom hos människor. I ett världsunikt svenskt projekt tränas hundar på att sniffa upp blodprover från cancersjuka patienter.

Hundtränarna Bjørnar och Lena Sørli sätter ihop sin speciella ambulerande testmaskin på djursjukhuset på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. På plats är också flat coated retrivern Sniff och schäfern Tindra.

En i taget får de ställa sig framför nio burkar där uppgiften är att nosa sig fram till den burk som innehåller ett speciellt behandlat blodserum från en cancersjuk hund. De andra skålarna har serum från friska hundar och resultatet är lika entydigt hur tränarna än flyttar på burkarna. Sniff och sedan Tindra sätter nosen över rätt burk varje gång och får sitt godis som belöning.

– I det här skedet vet vi som tränare vilken av burkarna som innehåller ett cancerprov och den flyttar vi sedan runt för att göra det svårt för hundarna. I nästa fas är det blindtest med kodade burkar där vi inte vet vilka som har cancerblod i sig, berättar Bjørnar Sørli. Läs mer på www.svd.se