Hundlivet är glädje
Nina under SM i rallylydnad 2016 som hon vann med sin hund Bindie.

Hundlivet är glädje

Målet är inte att vinna. Utan målet är samspelet med hund. För visst är det otroligt kul när allt stämmer, säger Nina Steinbach.

Av Elisabet Broomé

Nina Steinbach har tävlat över hundra gånger i rallylydnad. Hon vann SM med sin äldsta hund Bindie, år 2016. Det blev inte vinst på en gång, de tävlade både 2014, 2015 och 2016 samt 2017.

-En av mina bästa stunder tillsammans med hund var onekligen när Bindie och jag vann SM i rallylydnad. Vi fick full pott av samtliga domare. Det var magiskt. Men samtidigt satt jag häromkvällen på golvet i vardagsrummet med mina hundar runtom mig, det var kärlek och underbart. Så det är hela hundlivet som ger lycka. Samvaron och samspelet.

Valde golden retriever

Barndomens hund var dock schäfer, eftersom Ninas farfar var hundförare i militären. Sen fanns det kaniner också. Men Nina drömde länge om en alldeles egen hund. Så hon arbetade och sparade. Arbetade och sparade. Och när hon väl hade råd 16 år gammal så valde hon en golden retriever.-Jag ville från början ha en enkel ras som kunde göra det jag ville – och min första golden Ida var helt underbar och sen dess har jag bara haft golden.Att jag har valt golden retrievers från mer jaktavlade linjer beror på att jag vill ha hundar som vill och orkar träna mycket, och de jaktavlade är ofta mer energiska och träningsvilliga. Det krävs ganska mycket av en hund för att orka träna och tävla i flera hundsporter på hög nivå så jag vill ha hundar med mycket kapacitet och hög samarbetsvilja.

Ibland har hon tänkt att hon skull ha en annan ras, hon har tittat på border collie och pudel men landar alltid på golden retrievers ändå.

-För mig är det den optimala allroundhunden som jag kan träna och tävla allt jag vill med, säger Nina.

Hittade rallyn

Nu har hobbyn alltmer blivit till ett arbete, Nina har startat det egna företaget Glädjeruset som ska erbjuda kurser och privatträning, clinics och föreläsningar inom områdena prestation och motivation.Men det hela började på brukshundsklubben med första hunden Ida, även om det just där och då inte var en perfekt match.

-Jag tyckte inte brukshundsklubben passade mig riktigt, på den tiden tränade man lite annorlunda, så jag började med viltspår och lydnad. Men någonstans hittade jag rallyn, men på den tiden fanns inga kurser i Sverige. Till slut hittade jag en instruktörsutbildning som jag gick flera år innan sporten blev officiell.

Nina beskriver rallyn som en dans, när samspelet och teamet, hunden och människan, nästan blir ett.

-Jag gillar just variationen, ingen tävling är den andra lik. Alla banor är olika. Och det är sympatiskt med en sport där ett av bedömningskriterierna är att ekipaget ska utstråla glädje, säger Nina.

Kul att tävla

Målet med tävlingen är inte alltid att vinna, men tävlingarna blir ett svar på hur det går på träningen förklarar Nina. Och målet med träningen är att förbättra samspelet. När det stämmer, då man får den där härliga vi känslan, att man är ett team!

-Men visst är det kul att tävla, säger Nina. När vi tävlar ska mina hundar känna sig trygga, de ska utstråla detta och att de verkligen kan det de gör. Bindie älskar att showa och tävla – hon lyser när det är som bäst, ju fler som tittar på desto bättre. Och minstingen Lykka, vår senaste tävling var i helgen – i Heelwork to Music – kom belöningen, jag har tänkt mycket på att träna så att hon ska tycka att tävling är superkul.

Vill du veta mer om Nina, sök på www.glädjekällan.se. På Härliga Hunds youtubekanal finns 12 filmer med tips och trick med Nina hur du på bästa vis tränar rallylydnad.

Fakta Nina Steinbach

Ålder: 40 år

Bor: Blekinge

Gör: Är utbildad beteendevetare men satsar nu på det egna företaget Glädjeruset med inriktning hundar!

Hundar: Bindie 11 år, Ebba 8 år och Lykka 4 år.