Hundens eget husapotek
Foto: Getty Images

Hundens eget husapotek

Lika självklart som att vi tvättar bort smuts ur ett sår på oss själva ska det vara att se om hundens skador. Men har du det du behöver hemma för att ge din kompis en första omplåstring? Här har vi plockat ihop produkter som kan vara grunden i din hunds egen sjukvårdslåda.

Raka ren

Om hunden får ett sår så kan det vara bra att raka bort pälsen där skadan är för att enklare kunna se hur pass stort och djupt såret är. En rakapparat i lämplig storlek för din hunds hårrem kan därför vara bra att ha.

Bort med smuts

Koksaltlösning för att göra rent sår från till exempel sand och smuts bör ingå i hundens apotek.

Antiseptiskt

En gel som håller sår fuktigt, är bakteriedödande och har en lugnande effekt kan vara klokt att ha.

Skydda

Ett sår läker många gånger bäst om det får vara öppet, men det kan behöva skyddas när ni är ute. Har du kompresser och självhäftande binda hemma så lägg det över det skadade stället.

Torra ögon

För att skydda och återfukta hundens ögon i samband med torra ögon och skador finns ögondroppar med smörjande egenskaper att köpa.

Rena öron

En alkoholfri öronrens som appliceras i hörselgången där den löser upp eventuellt vax och smuts gör gott.

Mjuka dynor

En tassalva som håller hundens trampdynor mjuka och smidiga tillhör kanske inte hundens sjukvårdslåda, men vi tar ändå med den här då vi tycker det är viktigt att sköta om hundens tassar. Smörjer nu mot vintern gör vi för att skydda trampdynorna mot skadligt vägsalt och hård skare/is.

Korta klor

En klotång är självklart ett måste.

Blodstopp

Om kloklippningen gått fel och pulpan börjat blöda är det bra att ha Blodstopp-pulver som effektivt stillar såret.

Plocka bort

Även en hund kan få en sticka i trampdynan och irriterande hårstrån i öronen som behöver avlägsnas. Med hundens egen pincett plockar du bort det som skaver och gör ont.

Feber

En egen febertermometer är ett måste till hunden. När du ringer och rådfrågar en veterinär om din hunds tillstånd så vill veterinären oftast även veta om din hund har feber. En vanlig ändtarmstermometer funkar även till hunden.

Engångshandskar

Dra på dig ett par engångshandskar för att skydda både dig själv och hundens sår medan du tar hand om din vän.

På utflykten

Ställ i ordning en påse innehållande produkter för att ta hand om ett sår om olyckan är framme. Om första hjälpen-påsen alltid är färdigpackad så är den så mycket lättare att komma ihåg att ta med sig. Bajspåsar, extra koppel, vatten och hundens apotekskit bör vara självklara i ryggsäcken på varje promenad längre än kissrundan.

Stopp för slick

En dusch bitterspray på bandage eller direkt på huden ger en otäck, men ofarlig, smak som kan motverka att hunden gnager eller slickar på stället.

Kom ihåg!

Kontakta alltid veterinär och rådgör om hur till exempel en sårskada ska tas om hand. Ibland ser ett sår litet ut, men kan vara djupt och fyllt med smuts. Är det en stickskada kan till och med en bit av till exempel en pinne sitta kvar trots att du inte ser det.