Hunden mår bra när du kommer hem

När du varit borta ett tag, längre eller kortare, möts du oftast av en överlycklig hund när du väl kommer hem. Men vad händer egentligen i hundens kropp, rent kemiskt alltså, vid en återförening?

Therese Rehn, från Sveriges lantbruksuniversitet, har undersökt hur lyckohormonet oxytocin beter sig hos hundar. Oxytocin utsöndras hos alla däggdjur när de är glada och lyckliga och oftast är beröring inblandat också.

Med hjälp av blodprov har Therese Rehn mätt halten av oxytocinet och kunnat visa att hunden verkar bli gladare vid återföreningen ju längre vi har varit borta. Halterna av oxytocin är alltså  högre då. Kortisolnivåerna (stresshormon) hos hunden sänks också när vi kommer hem, så från att ha varit ensam och kanske lite upprörd över det, blir hunden lugn.

Hur är det med din hunds lyckohormon? Märker du skillnad på hur din hund beter sig när du varit borta? Är det långa kramar och massa gos som gäller eller räcker det med en klapp och ett snällt ord? Dela gärna med dig och berätta hur ni har det.

PS: Lyssna på Vår bästa vän, hundpodcasten avsnitt # 22 där du kan höra hela intervjun med Therese Rehn.