Hunden i sängen – mysigt eller äckligt?

Hunden i sängen – mysigt eller äckligt?

En lurvig och varm vovve i sängen, mysigt eller äckligt? Det råder det delade meningar om. Vissa tycker att det är självklart medan andra inte kan tänka sig något snuskigare. Vill du vara med och diskutera så klicka på kommentarer i Facebook-länken nedanför artikeln.

En engelsk filosof lär ha sagt något i stil med ”förr hade jag inga barn men många principer om barnuppfostran, nu har jag sju barn och inga principer alls.” Ungefär så är det väl med hundar också. Man har en massa bestämda åsikter och idéer tills man själv en dag står där med en älskad fyrfoting vid sin sida. Plötsligt känns den där soffan inte så helig längre, det är ju så mysigt att gosa där om kvällarna …

Men för en del går gränsen trots allt vid sovrummet. Att låta hunden ligga i sängen om natten är för vissa helt otänkbart, medan andra tycker att det är en självklarhet.

Finns det något rätt eller fel här? Egentligen inte, även om det finns de som hävdar att man inte visar vem som är flockledaren om man låter hunden sova i samma säng som en själv. Medan andra hävdar att det är en god och nära relation till hunden som är avgörande för hur lyhörd den blir, och en god relation bygger man upp med kontakt och närhet.

Det man trots allt bör tänka igenom när man skapar sina rutiner med sin hund, är hur man själv vill ha det. Och även hur resten av familjen vill ha det. Vill man absolut inte att hunden ska sova i sängen är det lika bra att få den att förstå det från första början. En hund kan inte skilja på olika situationer och förstår inte om den får ibland men inte alltid. Om någon i familjen absolut inte vill att hunden ska sova i hans eller hennes säng kan det vara enklare att förbjuda sängarna över huvud taget.

Motståndarna till gos i sängen hävdar att det blir skitigt och äckligt med vovvar bland lakanen. Måhända, men lite skit är väl inte så farligt, tycker förespråkarna, finns väl viktigare saker i livet, som gosestunder till exempel.

Faktum är att lite skit faktiskt kan vara bra i vissa lägen. Flera studier har visat på att barn som växer upp i familjer med husdjur löper mindre risk att utveckla allergier än andra barn. Immunförsvaret behöver utsättas för bakterier för att utvecklas.

Hur det än är, är det bara du som vet hur just du och din hund vill ha det. Det är ni som är ett team och växer ihop en aning mer för varje dag som går. Vare sig ni tänker på det eller inte. Och var ni än sover.