Hunden hoppar upp på folk

Hunden hoppar upp på folk

Att hunden hoppar upp på folk när de vill hälsa är inte alltid populärt, och många hundägare undrar vad man kan göra åt detta. Vi frågade hundcoachen Fredrik Steen, känd från radio och teve.

Fredriks kommentar:
– När en hund hoppar på en person blir ofta hundägaren sur på hunden. Det blir Nej, Fy, och en massa annat. Men anledningen till att en hund vill hoppa på personer är att den vill visa sig snäll, att tala om hur undergiven den är. Det man då som hundägare gör med allt fyande är att få hunden att vilja visa sig ännu mer snäll, alltså hoppa mer. Hundar är inte så glada i folk som man kan tro. Det handlar mer om stress och om hundens vilja att säga: ”Jag är snäll, ser du inte det!”

Fredrik tipsar:
– Lösningen på detta problem tycker jag är enkel. Låt hunden slippa hälsa på folk i den sinnesstämningen. Låt inte hunden hälsa alls, eller låt den hälsa efter det att du slängt att par godisbitar på marken så att hunden äter upp dem först. Många hundar vill inte ens hälsa efter detta, och om de vill hälsa är stress och annat borta och hoppandet upphör.