Hunden förstår dig faktiskt
Hundar tycks kunna läsa av människors känslor, samtidigt som bra hundägare kan förstå sina djur.

Hunden förstår dig faktiskt

Många hundägare hävdar att deras husdjur förstår dem. Och de kan ha rätt, ny forskning visar att hundars hjärna verkar reagera på mänskliga ljud och humöryttranden på ett sätt som liknar människans.

Forskarna spelade upp mänskliga röster, och olika ljud och läten som gråt och klagan, och studerade samtidigt vad som hände i hundarnas hjärnor med en MRI-skanner, magnetröntgen. Sedan jämförde man med mänskliga försökspersoners hjärnors reaktion på samma ljud, skriver BBC.

Studien, som publiceras i Current Biology, visar att liknande områden i hjärnan aktiveras på både människor och hundar. Detta är något som förvånat forskarna, som menar att det kan vara en förklaring till varför hundar tycks kunna läsa av människors känslor, samtidigt som bra hundägare kan förstå sina djur så bra.

– Det faktum att vi funnit de här områdena över huvud taget hos hundar är en överraskning, det är första gången man ser det hos en icke-primat, säger Attila Andics, huvudförfattare till studien, till BBC. Läs mer på www.dn.se.