Hunden dyraste husdjuret
Vad är den totala livstidskostnaden för de vanligaste husdjuren i svenska hemmen, när man räknar samman mat, försäkring, vaccinationer och tillbehör? Gissa vilket husdjur som låg högst upp på listan?

Hunden dyraste husdjuret

Ska det vara en hund, katt eller kanske en minigris? För många svenska familjer är sommaren en tid att skaffa husdjur, men den nya familjemedlemmen kan bli dyrare än väntat.

 Den privatekonomiska tjänsten Zmartas husdjursindex visar att mat, försäkring, vaccinationer och tillbehör innebär kostnader på tiotusentals kronor. Minigris är ett mer ekonomiskt val är hund, men allra billigast med hänsyn till livslängden är hamstern – som till och med är ett billigare alternativ än guldfisken.

Vart tredje hushåll har husdjur

Ungefär vart tredje svenskt hushåll har ett husdjur, och djuret fyller i många familjer en självklar och viktig roll. Men husdjursköpet kan bli en dyr affär. Den privatekonomiska tjänsten Zmarta har jämfört kostnader för inköp, tillbehör, vaccinationer, försäkring och mat för sju populära husdjur; hund (labrador), katt (huskatt), kanin, minigris, guldfisk, hamster och majsorm.

Hund är dyrast

Zmartas husdjursindex visar att det dyraste djuret, hunden, kan kosta uppåt 20 000 kronor under sitt första levnadsår. Under hela sin livstid kan omkostnaderna för en hund bli hela 85 000 kronor. Det mest prismedvetna valet bland husdjuren i jämförelsen är hamstern, som bara kostar några tusenlappar under hela sin livstid. För den som vill ha ett större fyrfotat djur hemma men inte har råd med hund kan minigrisen, vars totalkostnad är mindre än en fjärdedel av hundens, vara ett bra alternativ.

–Att köpa husdjur är ett stort privatekonomiskt beslut, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta. Det finns anledning att tänka efter innan man bestämmer sig. Förutom inköpspris tillkommer en rad andra utgifter man bör vara medveten om som tillsammans kan innebära en riktigt hög kostnad.

Hunden är det överlägset dyraste husdjuret, även när man tar hänsyn till att den relativt långa livslängden. Bland djur som lever omkring 10 år eller längre är guldfisken undersökningens mest plånbokssmarta husdjur, följt av minigrisen och majsormen.

Livstidskostnad

 1. Hund, 85 525 kr
 2. Katt, 46 555 kr
 3. Majsorm, 27 700 kr
 4. Minigris, 17 840 kr
 5. Kanin, 15 900 kr
 6. Guldfisk, 8 950 kr
 7. Hamster, 3 650 kr

Genomsnittlig årskostnad

 1. Hund, 7 127 kr
 2. Katt, 3 103 kr
 3. Kanin, 2 271 kr
 4. Minigris, 1 784 kr
 5. Majsorm, 1 385 kr
 6. Hamster, 1 216 kr
 7. Guldfisk, 895 kr