Hundar hjälper arkeologer
Denna fantastiska nos har makalösa möjligheter. Som att hitta gravar vilka är flera tusen år gamla. Bild Getty Images

Hundar hjälper arkeologer

Frågan är: Kan likhundar hjälpa arkeologer att hitta gravar som är flera tusen år gamla? Hur bra är egentligen hundens nos?

En gång om året utkommer The New York Times med en one-shot om hundar: ”The story of Dogs”. I detta senaste nummer från augusti 2021 kan man bland annat läsa den fantastiska berättelsen om hur man använder hundar för att söka efter arkeologiska fynd. Ny forskning visar återigen kraften i hundens finkänsliga nos och vilka möjligheter den har.

2700 år gamla gravar

Man kan fråga sig; finns det en begränsning på hundens nos och dess makalösa förmåga. För det visar sig att tränande likhundar hittar mänskliga kvarlämningar som är 2700 år gamla.

Historien börjar med att en arkeolog och två hundtränare ser sina två hundar arbeta sig fram över ett bergigt parti. De befinner sig i Kroatien med utsikt över Adriatiska havet. Året är 2015. Man visste sen tidigare att det fanns lämningar från gravar från järnåldern i området. Det hela är ett test, där två malinois, Panda och Mali, arbetade på. Båda är utbildade så kallade likhundar, de kan alltså söka och markera vid fynd av mänskliga kvarlämningar. Men här är ett problem – tiden! Likdoften här är flera tusen år gammal…

Visst kan hundar hjälpa arkeologer

Panda, malinoisen, med sin extremt känsliga nos, började att utforska en del av en grav. Plötsligt frös hon till med. Nosen pekar rakt mot en gravkista av sten. Hon gjorde sin tydliga markering för fynd!

Alla visste att detta var en grav. Man hade hittat ben och tänder från mänskliga kvarlevor här, men dessa var borttagna månader sedan. Att likhundar kan söka upp kvarlevorna av saknade och döda efter olyckor och mord, hitta gravar från andra världskriget eller kriget på Balkan – allt detta vet vi. Men att de kunde spåra mänskliga kvarlevor som är tusentals år gamla? Detta var nytt. Och detta var vad denna dag i Kroatien visade. Än en gång bevisades hundens makalösa förmåga till att spåra och söka rätt. 

Testrunda

Den här ”testrundan” blev starten på en mer noggrann studie. Forskarna ville veta om likhundar skulle kunna hjälpa arkeologer i deras forskningar.

Ett år senare återvände man till platsen med fyra hundar, Panda, Mali och en tredje malinois och dessutom en tysk schäfer. Dessa hundar hittade fyra nya gravar på platser där ingen vetat om att det fanns gravar. År 2019 publicerades studien om arbetet i ”the Journal of Archaeological Method and Theory”.

”Den här studien har demonstrerat att likhundar är kababla att finna mycket små mängder av specifik lukt från människor samt markera mycket äldre gravplatser än vad man tidigare antagit.”