Hundänklingen Mozz fick ett nytt hem
Border collien Mozz och Gabriella fann varandra direkt.

Hundänklingen Mozz fick ett nytt hem

Elvaårige border collien Mozz hamnade på Hundstallet efter att hans tidigare ägare avlidit – han blev hundänkling. Nu har han fått ett nytt hem hos Gabriella Ekman. De fann varandra direkt och stortrivs ihop.

När en hundägare avlider är det inte givet att anhöriga har möjlighet att ta hand om hunden. Så var det för Border collien Mozz. Han var högt älskad och välskött, men tyvärr dog hans husse och han blev ensam kvar. Mozz nya matte Gabriella Ekman nickar.

– Han har haft otur i livet. Både hans första och hans andra ägare dog. Han hamnade på Hundstallet. Men som tioåring var han inte så lättplacerad. Många som söker en hund att adoptera vill ha en yngre hund. Jag är volontär på Hundstallet och valde att bli fostermatte i väntan på en placering. Men efter att ha bott med Mozz i två månader bestämde jag mig för att adoptera honom själv. Han är underbar!

Lär sig snabbt

Det märks att de kommer bra överens, deras samspel går nästan att ta på. Mozz älskar människor, men kommer inte överens med alla hundar, så det gäller att hålla undan honom när en hund passerar. Gabriella tar ögonkontakt och belönar med godis. Mozz är intelligent och lär sig snabbt. Vacker tass och lydnad är en barnlek för honom.

– Trots att han är elva år är han fortfarande nyfiken och villig att lära sig nya saker. Han behöver mycket stimulans och långa promenader och det får han. Vi har hunnit resa ut i skärgården och har också varit på Gotland. Han är enkel att ha med sig överallt, även på kommunala färdmedel, och anpassar sig snabbt till nya miljöer, säger Gabriella, som undervisar i engelska och akademiskt skrivande på ett universitet i Stockholm. Under Coronapandemin har hon jobbat mycket hemifrån och det har fungerat perfekt för både henne och Mozz.

Gabriella har tidigare erfarenhet av hundar. När hon var barn hade familjen en australian shepherd. Aussies är även de vallhundar och har ofta en teckning som liknar border collies. Detta bidrog förstås till att hon föll som en fura för border collien Mozz.

Inte mycket skvallrar om att Mozz är elva år – nyfikenheten och viljan att lära nya saker finns fortfarande där.

Började som volontär

Som diplomatbarn har hon bott i flera länder under sin uppväxt, men mestadels i USA, där hon doktorerade. Där hade hon under en period en schäferblandning, som hon också adopterat. Så steget till att bli hundägare igen genom adoption kändes självklart. När hon för sex år sedan flyttade till Sverige handlade det initialt om att landa, finna sig tillrätta, hitta jobb och bostad. Efter några år började hon som volontär på Hundstallet och…ja på den vägen är det.

– Mozz hade legat ute för adoption ganska länge och till sist kände jag att jag inte ville att någon annan skulle komma och anmäla intresse. Så jag bestämde mig för att behålla honom. Det föregicks av en kontroll av mig som person, därefter blev han min, säger Gabriella med ett leende.
Hon berättar att det i USA finns massor av ”hundstall” för övergivna hundar och att många amerikaner väljer att adoptera en lite äldre hund, snarare än att köpa en valp.

– Det ses som lite skämmigt att köpa en valp när det finns så många fina hundar som behöver ett nytt hem. Här är det inte lika vanligt, men det finns heller inte lika många övergivna hundar. Det har däremot blivit populärt att adoptera hundar från Rumänien och Irland, men jag önskar att fler ville adoptera sin hund från Sverige. Varför ta en hund från Rumänien när det finns hundar här som behöver en ny matte?

Föll för hans charm

Sedan Mozz kom till Gabriella har de hittat en fin rytm och deras liv har sammanflätats på kort tid.
Gabriella berättar att hon föll för Mozz charm, intelligens – och stora behov av gos och närhet. Han sover i sängen, ligger och vilar i lugn och ro när matte jobbar och hänger glatt med på det mesta. Det är svårt att förstå att han är tio år och redan en äldre hund. Det märks i alla fall inte i när han är ute på promenad. Han lunkar på i marschtakt och håller koll på omgivningen med vaken blick.
Gabriella skrattar till.

– Nja, han har lite artros i höfterna och springer nog inte lika snabbt som när han var ung. Men annars är han väldigt pigg!

Att skaffa en äldre hund är att köpa sig en sorg inom en relativt snar framtid. Men det tar Gabriella med jämnmod.

Minst tre långa promenader om dagen blir det.– Det är bra både för mig och honom, säger Gabriella.

”… vi lever här och nu”

— Så kan man inte tänka. Hundar har ett kortare liv och vi lever här och nu. Jag är jätteglad över att Mozz kom in i mitt liv. Han är en fin kompis som ger struktur åt mina dagar. Minst tre långa promenader om dagen, det är bra både för mig och honom. Att ha hund berikar mitt liv på ett fantastiskt sätt!

På Hundstallet, som drivs ideellt, tar man emot ungefär 500 hundar för omplacering per år. Några av dem är hundänkor och -änklingar.

– Vi får med jämna mellanrum in hundar vars ägare har avlidit. Oftast kommer de in genom polisen eller Länsstyrelsen, men ibland är det anhöriga till ägaren som hör av sig till oss och vi kan då ta emot som en privat omplacering om vi har möjlighet och anser hunden omplaceringsbar, säger Linda Kornesjö, hundskötare på Hundstallet.

Maria Zaitzewsky Rundgren