Hund på jobbet förbättrar arbetsmiljön
På Doggy i Vårgårda kan man vara säker på att minst tre hundar är med på kontoret varje dag.

Hund på jobbet förbättrar arbetsmiljön

Är hundar tillåtna på din arbetsplats? Om inte, kan det vara värt att tänka om. I en undersökning som utforskar svenskarnas attityder till hund på jobbet, visar det sig att mer än hälften tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Och ännu fler ställer sig positiva till de fyrbentas närvaro på arbetsplatsen.

Åtta av tio svenskar anser att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar, och sex av tio tycker att hund på jobbet leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Det visar en undersökning om svenskarnas attityder till hundar, som hundmatsproducenten Doggy låtit genomföra. Många gillar också tanken på att ha hund på jobbet, hälften av svenskarna är positiva till fyrbenta vänner på jobbet. Bland hundägare är siffran föga förvånande ännu högre, hela sju av tio svarar att hundar på arbetsplatsen är något positivt.

Arbetsplatsen attraktiv om hund är välkommen

Undersökningen skickar också en hälsning till landets arbetsgivare. En av fyra hundägare skulle vilja ta med sin hund till jobbet, men det är idag inte tillåtet på deras arbetsplats. Faktum är att en arbetsplats attraktivitet till och med kan påverkas av huruvida hunden är välkommen. Två av tio svenskar jobbar på en arbetsplats där hundar är välkomna. Bland Sveriges hundägare är samma siffra tre av tio. Det indikerar att hundägarna antingen har skaffat hund på grund av att det är tillåtet på deras arbetsplats eller att de aktivt har valt en arbetsplats där det är tillåtet att ta med hunden.

På Doggy i Vårgårda kan man vara säker på att minst tre hundar är med på kontoret varje dag.

– Hos oss har många hund med till jobbet, förmodligen fler än på många andra arbetsplatser. Hundarna höjer stämningen, och de ger oss anledningar att ta pauser, gå promenader eller kela. Och vi upplever oss ännu mer sociala på köpet, hundarna skapar en samvaro. På så sätt bidrar de på ett socialt plan. Kontorsvovvarna får också prova en massa nyheter och godsaker hos oss, något som brukar vara uppskattat, säger Frida Bresander, brand manager på Doggy AB.

Många fler vill ha hund

Doggys undersökning visar också att fyra av tio svenskar som idag inte har hund, skulle vilja skaffa en. Av dem är det mer än 40 procent som inte skaffar hund trots att de vill, eftersom de inte skulle kunna ta med sig hunden till jobbet.

– Att döma av undersökningen så månar svenskarna verkligen om hundens bästa. Samtidigt är det viktigt att visa respekt för allergiker och hundrädda. Om alternativet till exempel är att ha hunden hemma många timmar om dagen är det förstås nödvändigt att hitta andra lösningar, eller helt enkelt vänta med att skaffa hund tills de rätta förutsättningarna finns. Till exempel en arbetsgivare som gillar hundar, avslutar Frida Bresander.

Detta säger svenskarna om hundar på arbetsplatsen:

  • 8 av 10 anser att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar.
  • 1 av 3 hundägare tar med hunden till jobbet.
  • Hälften av svenskarna är positiva till att ha hundar på sin arbetsplats.
  • 40 procent av de som inte har hund, anger att ett skäl är att de inte kan ha med hunden på jobbet.
  • Hundägare jobbar i större utsträckning på kontor där hundar får vara, än på kontor där hundar inte är tillåtna.