Hund & bebis – så får du det att funka

Hund & bebis – så får du det att funka

Det finns en hel del saker du själv kan göra för att hunden och bebisen ska trivas ihop. Hundpsykologen Karen Sejer Kristensen tipsar om vad.

Vad innebär det för en hund när det plötsligt kommer en bebis i familjen?

– Det innebär att det blir mindre tid över för hunden. För att den inte ska känna sig övergiven bör man låta hunden vara med så mycket som möjligt när man pysslar med den lilla. Det är också viktigt att hunden får sina promenader och att man tränar lite med den.

Hur kan man förbereda hunden på den nya situationen?

– När barnet är fött kan man låta hunden lukta på en filt eller något som barnet har legat i innan det kommer hem från sjukhuset. Att ge hunden en ny doft i förväg är ett sätt att hjälpa den att förbereda sig. När bebisen väl är hemma får man ha lite is i magen och låta hunden nosa på barnet.

Hur brukar hundar reagera?

– De blir nyfikna och kanske även lite rädda. Därför är det viktigt att försöka göra det första mötet så positivt som möjligt. Det brukar gå bra. De flesta hundar tycker att det är spännande med små barn.

Händer det att hundar blir svartsjuka?

– Jag vet inte om en hund kan bli svartsjuk som vi människor. Men den kan ju känna att den får mindre uppmärksamhet och visa upp ett beteende som vi tolkar som svartsjuka.

Behöver man vara orolig för att hunden och barnet gör varandra illa?

– Man bör alltid följa den gamla regeln att aldrig lämna barn och hund tillsammans utan uppsyn. Saker händer så snabbt och hunden är trots allt en hund. Man måste se till att den har möjlighet att gå undan och vara ifred. En idé är att skaffa en barngrind, som hunden kan krypa under eller hoppa över, någonstans i huset eller lägenheten. Det är också viktigt att tidigt förklara för barnet att ingen får röra hunden när den ligger i sin korg eller när den äter.

Vad ska man göra om hunden är aggressiv mot barnet?

– Börja med en veterinärutredning och kolla om hunden har ont någonstans. Sedan kan man titta på hundens vardag och se om den får för lite – eller för mycket – motion och stimulans. En gång var jag i ett hem där både katter och barn jagade hunden varje dag. Det är förstås otroligt stressande.

Vad tänker du om filmklipp på Youtube där små barn kramas med och klänger på hundar?

– Jag tänker att det kan vara farligt att barn kramar om hundar. Hundar kramar ju inte om varandra och kanske inte förstår vad som händer. För vissa är det inga problem, men man måste vara observant. Blir hunden spänd bör man ingripa. Många glömmer att hundar reagerar på instinkt – de är inte så utstuderade som vi tror och de förstår inte saker på samma sätt som människor gör.

Vad innebär det för hunden på lång sikt att vara i en familj med barn?

– Det kan vara väldigt värdefullt för barn att växa upp med hundar och det kan vara väldigt spännande för hunden med full fart och mycket lek.

Kanske vill du också läsa: