Hjälp! Min tik bäddar i parketten!
En skendräktig tik kan vara besvärlig att ha att göra med. Men allra jobbigast har hon det själv.

Hjälp! Min tik bäddar i parketten!

Har din tik fått fnatt? Kryper hon in i alla omöjliga vrår och försöker gräva i golvet? Ta det lugnt och räkna i almanackan. Nästan säkert har det gått några veckor sedan löpet och hon är skendräktig.

Runt 63 dagar efter parningen är det dags för tiken att valpa. Några veckor tidigare börjar hon, styrd av sina medfödda beteenden, att förbereda både sig själv och omgivningen. Det är hennes ansvar att ordna en bädd, en lya, där hon tryggt kan föda och göda sina småttingar.

Beteenden som hänger ihop med fortplantningen är väldigt starka hos hundar. Det är därför många tikar blir skendräktiga. De tror helt enkelt att de snart ska valpa, vilket inte är så konstigt eftersom de beteenden som hänger ihop med valpningen är extremt viktiga för tiken. Hon behöver helt enkelt få utlopp för sin moderliga drift.

1 Agera direkt

Undvik att börja bråka med tiken när det där första krafsandet på linoleummattor och parketter börjar. Är du vaken ser du vad som är på gång flera dagar innan hunden försvinner in under soffan och börjar krafsa med klorna i golvet. Det är då du ska ge henne ett mycket bättre alternativ.

2 Bädda

Skälet till krafsandet är att tiken vill bädda. Ge henne den chansen. En filt, ett par avlagda gamla handdukar, ett par mjuka fällar. Rejält med bäddmaterial är bäst.

3 Lyan

Varför väljer tiken trånga utrymmen för sitt bäddande? Jo, hon vill forma en trygg lya. Så även om hon i vanliga fall har en öppen korg eller bädd bjuder du henne nu på en täckt bur. Det behövs ingen dörr på buren, det viktiga är att den är täckt. Och lagom trång.

4 Mildra beteendet

Det finns tikar som blir väldigt, väldigt skendräktiga. De blir helt enkelt jättejobbiga. Ett sätt att mildra alla beteenden hos hundar som har med könsdriften att göra är att aktivera dem med annat.

Bjud tiken på extra långa, stimulerande promenader i nya miljöer. Lek, beröm, belöna. Du kan också passa på att träna in något av allt det där du har funderat på att lära hunden men inte kommit dig för. Hitta på lekar och övningar som är så enkla att hon lyckas varje gång. Det motiverar, stimulerar och lugnar ner.