Historien om chihuahuan
Chihuahuan är en av våra mest populära hundraser. Men visste du att historien om dem är brokig och fylld av både kändisar och viktiga uppgifter för att nå livet efter detta.

Historien om chihuahuan

Chihuahuan är absolut en av våra populäraste hundraser. Men hur mycket känner du till om dess bakgrund? Att det har gått rykten om att de är släkt med jordekorrar? Eller att aztekernas adel ägde dem flockvis?

Frågan är bland annat, vilket land kommer chihuahuan egentligen från? En artikel på den amerikanska kennelklubben berättar delar av historien om hundrasen chihuahua. Med största sannolikhet är den från Mexiko, men vissa experter inom rasen har teorier om att chihuahuan kan ha förts från ön Malta av de spanska conquistadorerna. Andra spekulerar i att rasen kan ha sitt ursprung i Kina. Och utöver detta finns det vilda spekulationer om att chihuahuan inte var helt hund utan var släkt med jordekorrar.

Sångerskan Billie Holiday var en som tidigt fastnade för den charmiga chihuahua.

Chihuahuan – en aztekisk skatt

I sin färgstarka bok History of the Chihuahua skriver William Miller: ”Vi vet att Toltec-folket i Mexiko höll en liten hund känd som Techichi, som hade en fet kropp och stora, chihuahua-liknande öron. När aztekerna kom till makten ägde adeln i det samhället de små hundarna. Dessa hundar var mer än bara sällskapsdjur. Denna hund troddes ha fötts upp med Xoloitzcuintli, den mexikanska hårlösa hunden för att producera chihuahuan som vi känner den idag.”

En långhårig chihuahua i USA, namnet är Schaefer’s Skeeter, året är 1952.

Chihuahuan viktig för att nå livet efter detta

Aztekerna trodde att när en aztekisk adelsman skulle dö, var det nödvändigt att döda en chihuahua och begrava eller kremera den med människans kropp. De trodde att den döda chihuahuans ande skulle fungera som en guide genom livet efter detta för den döda ädlingens själ. Den mänskliga anden behövde hjälp med att simma över en flod, in i livet efter detta. För att lyckas skulle anden krypa upp på ryggen av chihuahua-anden för att nå sin himmelska destination i livet efter detta. Det finns enligt artikeln bevis för att aztekernas adel höll stora flockar med hundratals hundar.

Först i slutet av 1800-talet började människor i USA att intressera sig för rasen. Övervägande delen av de chihuahuor som kom in till USA vid den här tiden var långhåriga. Men dröjde ända in på 50-talet innan rasen delades upp på två i USA, den korthåriga – och den långhåriga.

I senaste numret av Härliga Hund (nummer 1 2022) kan du läsa mer om Chihuahuan. Läs numret här!