Hemlösas hundar erbjuds stöd till veterinärvård av Hundstallet

Hemlösas hundar erbjuds stöd till veterinärvård av Hundstallet

Två gånger om året arrangerar Hundstallet tillsammans med Svenska Djurskyddsföreningenen dag för hundar till hemlösa och andra utsatta. Alla hundar ska få den veterinärvård de behöver, säger Erika Garmelius på Hundstallet.


I oktober hade Hundstallet en dag för hemlösas hundar. Härliga Hund passade på att ställa några frågor till Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.

Hur många kom på besök?

– Denna gång kom det 10 hundar under dagen men vi hjälper hundarna även under hela året. Under årets gång så hjälper vi ungefär 50 hundar med veterinärvård.

Vad får hundarna hjälp med?

– I synnerhet en hälsokoll då veterinär går igenom hunden, känner efter knölar, kollar tänder. Men också kloklippning med mera. Sen följer vi upp senare om vi hittar saker. Kanske en hund behöver ett täcke nu när det börjar bli kallt. Men huvudsyftet är veterinärvård.

Hur är situationen för hemlösas hundar?

– Vi kan se att många behöver hjälp. Dessa hundar får väldigt mycket kärlek och har ägare som verkligen bryr sig om dem. Man kan verkligen se deras band mellan ägare och hund. Det är de ekonomiska resurserna som inte räcker till, vi kan se det i samhället i stort och veterinärvård kan verkligen bli dyrt. Det vet alla som har djur.

Erbjuder alla Hundstallen i Sverige detta?

– Som det ser ut just nu är det bara i Åkeshov, men vi jobbar på att det ska erbjudas i alla stall men det är inte klart ännu. Vi vill hjälpa hundar på fler platser i landet, just veterinärvård är en sak vi kan hjälpa till med som är dyr, så att utöka den tjänsten är en stark önskan. Hundstallet jobbar ju med opinion och att driva viktiga hundfrågor.

Varför gör Hundstallet detta?

– Vi började 2019 men innan dess fanns den här möjligheten på Gärdet hos Anicura. Det har alltså funnits förut men inte i vår regi. 2019 tog vi över. Hundstallets syfte är att vårda och ta hand om hundar. Men vi vill också hjälpa de hundar som har en fin familj men familjen inte har de ekonomiska resurserna att ge hunden den veterinärvård den behöver. Alla hundar ska få den veterinärvård den behöver.