Hårdare lagar för hundägande i Spanien
Hundarna har de senaste åren fått det bättre i Spanien. För hundägarna i landet har det inneburit en hel del förändringar. Och nu stärker landets regering ytterligare djurens rättigheter. Bild Getty Images

Hårdare lagar för hundägande i Spanien

Krav på internetkurs för de som ska köpa valp och hårdare straff för djurmisshandel. Spaniens parlament har gett grönt ljus för en ny djurskyddslag.

Hundarna har de senaste åren fått det bättre i Spanien. För hundägarna i landet har det inneburit en hel del förändringar. Och nu stärker landets regering ytterligare djurens rättigheter.

Straffbart att lämna hunden ensam

Bland annat så gäller den nya lagstiftningen följande. Från och med i vår införs ett kurskrav för att få adoptera eller köpa en hund eller katt. Kursen ska vara gratis. Hundens bostad ska ge ett gott skydd mot sol, väder och vind, ha goda hygieniska förhållanden, och vara av tillräcklig storlek i förhållande till djurets storlek. Det blir straffbart att lämna en hund ensam i mer än ett dygn.

Straffen skärps för dem som beter sig illa mot sina husdjur – från 18 månaders fängelse om djuren behöver veterinärvård och upp till tre års fängelse om man har ihjäl sitt husdjur. Djuraffärer kommer inte heller längre få sälja hundar, katter och tamillrar.

Jakthundar skyddas ej av de nya lagarna

Lagen gäller främst sällskapsdjur. Jakthundar skyddas inte av de nya reglerna vilket lett till protester.

Redan förra året infördes den lag som formellt slår fast att husdjur är ”levande, kännande varelser” och inte några objekt. Den här lagen påverkar bland annat vem som ärver ett djur i samband med ägarens bortgång. Det innebär också att familjerätten måste ta med husdjurens välfärd i bedömningen i samband med skilsmässa. Den som tilldöms vårdnaden måste kunna garantera husdjurets välbefinnande och någon som har historik av vanvård av djur kan nekas vårdnad. Domstolen kan även besluta om delad vårdnad.