Har du en allergivänlig hund? Testa!

Tiden som alla hundallergiker har väntat på är inne. Eftersom man kunnat etablera att det inte är en hel ras man är allergisk eller inte emot, utan att det handlar om individen, den specifika hunden alltså, har man nu tagit fram ett test.

Det är företaget Medi-Tec som tagit fram testet i samarbete med ett forskningsteam på Karolinska Institutet. Testet heter Allergenius Dog, och är världens första individuella allergentest. Flera stora internationella forskningsstudier fastslår att allergivänliga hundraser är en myt, och att allergivänligheten i stället skiljer sig mer mellan individer. Allergenius Dog mäter därför hur mycket allergen den individuella hunden utsöndrar och hjälper samtidigt allergiforskningen på vägen mot det övergripande målet: att bota pälsdjursallergi.

Allergenius Dog ger forskningen värdefull information
Hur genetiska och andra faktorer påverkar hundars utsöndring av allergen har hittills varit okänt eftersom det tidigare inte har funnits något enkelt sätt att testa eller mäta den. Med hjälp av Allergenius Dog går det nu att förändra.

Ambitionen är att genomföra allergentestet på ett så stort antal hundar som möjligt, för att kartlägga i vilken grad de är allergivänliga och vad det beror på. Med hjälp av testresultaten kan forskningsteamet få mer kunskap om hundallergi – kunskap som Medi-Tec sedan kan dela och sprida till hundägare.

Så här gör man testet
Genom tre enkla prover undersöker man vilka allergen din hund utsöndrar och i vilken mängd. Allergener är samlingsnamnet på de ämnen som allergiker reagerar på. Genom att mäta dem kan resultaten jämföras med andra testresultat som samlas i Medi-Tecs databas över testade hundar. På så sätt får man reda på om hunden är mer eller mindre allergivänlig än genomsnittet.

– Får du exempelvis reda på att din hund utsöndrar en stor mängd allergen i saliven vet du att allergiker bör undvika att bli slickad av den. Kanske utsöndrar den i stället stor mängd från pälsen, då kan det hjälpa att tvätta hunden regelbundet, säger Anna Winkler, Medi-Tecs pälsdjursspecialist, som är biomedicinsk analytiker på Karolinska Institutet. 

Testet Allergenius Dog kan beställas via webbshopen.

Läs mer om allergentestet och Medi-Tecs allergiforskning på hemsidan www.medi-tec.se. 

frimarkeshund