Har du en äckelätarhund?

Har du en äckelätarhund?

Skräp överallt, snorpapper, snuspåsar, fimpar, gamla tuggummin … Ett paradis för hundar som gillar att tugga på ”äckligt”. Här är tre sätt att lösa problemet.

1.Var uppmärksam
Ge hunden ett alternativ. Ha fickan full med godis, eller kanske hälften av det torrfoder som hunden brukar få till frukost.
Var extremt uppmärksam. Se ”det äckliga” före hunden. Agera direkt när du ser på hunden vad som är på gång och avbryt innan den hinner göra reptilrörelsen och snappa åt sig ”vinsten”. Stå stilla. När hunden vänder sig mot dig (det gör den till slut) tar du ett steg bakåt och bjuder på ett par matbitar.
Är du envis och fokuserad varje gång, kommer hunden ganska snart att titta på dig (och på det du har i fickan) när den ser något äckligt och förbjudet på gatan.

2.Träna vardagslydnad
Lägg tid på att bygga om vardagslydnaden. Med tiden för du in allt högre krav. Är du envis och metodisk kan du, på riktigt, lära hunden vad Nej och Bra betyder.
Nej är alltid en broms. En tvärnit. Men det ordet leder alltid till ett Bra, till beröm.
När det sitter som berget i andra sammanhang använder du din nya möjlighet att styra hunden i de ”äckliga” situationerna.

3.Var påhittig
Prova att göra om promenaderna till något stimulerande för hunden. Du kanske har fastnat i ett promenadbeteende som, rent ut sagt, är skittråkigt för din kompis. Samma sträcka varje gång, samma fart och dessutom alltid åt samma håll!
Gå nya sträckor, hitta på lekar, tvärvänd och börja springa, låt hunden söka godis, bejaka bärandet av bollen, dra ett kort spår och göm en leksak. Låt hunden balansera på räcken och sitta på stenar. Byt promenaderna mot cykel, kickbike eller rullbräda ibland.
Kommunicera mer med hunden än i dag och agera tillsammans. Ju roligare du är att vara med, desto mindre fokus lär hunden lägga på äckliga saker på marken.