Här är de tio smartaste hundraserna

Här är de tio smartaste hundraserna

Även fast man kan tycka att sin egen hundras är den smartaste så finns det faktiskt studier på hundrasers skiftande intelligens.

En stor undersökning gjordes av psykologiprofessorn Stanley Coren som sedan skrev boken The Intelligence of Dogs. Hundtävlingsdomare i USA och Kanada fick svara på frågor om hur väl olika kennelklubbars hundar presterade i lydnadstävlingar. Sedan sammanställdes en lista över de smartaste hundarna, främst baserad på hur snabbt de olika hundraserna kunde lära sig nya kommandon.

10. Australian cattledog

Australian cattledog är en vallhund som avlades fram i Australien genom att korsa släthåriga highland collies med vildhunden dingo. Resultatet blev en uthållig hundras som tålde hetta och vallade genom att nafsa boskapen i hälarna. Australian cattledog är intelligent och lättlärd, men har också vaktinstinkt och kan vara lite reserverad. Rasen behöver mycket aktivitet, och valpar i ”slyngelåldern” kan ibland bli olydiga och provocerande.

9. Rottweiler

Rottweiler är en kraftfull brukshund som bland annat används som militärhund. Hundrasen är i sin natur snäll, godsint, arbetsvillig och modig. Rottweiler har också en hel del kamplust, jaktinstikt, integritet och viss dominans, så den behöver tydliga gränser redan från tidig ålder, plus motion och mental stimulans varje dag, vilket kräver en aktiv och engagerad ägare.

8. Papillon

Papillon är en dvärghund med stora uppåtstående öron (papillon betyder fjäril på franska). Den har mycket energi och vill gärna vara med där det händer saker. Den blir ofta en väldigt bra sällskapshund och kräver inte så mycket pälsvård som man skulle kunna tro. Papillon är klok och lättlärd och många tävlar med rasen i hundsporter som agility och lydnad.

7. Labrador Retriever

Labrador retriever var under 2019 Sveriges populäraste hundras enligt Svenska Kennelklubbens statistik för antal nyregistrerade hundar. vilket troligtvis beror på att den är så snäll, social och glad. Labradorer är i grunden jakthundar som gillar att arbeta, samarbeta och simma. De vill gärna apportera, spåra och bära på olika saker – de behöver få meningsfulla uppgifter att utföra. Labradorens egenskaper gör att den ofta används som ledar-, service och narkotikahund.

6. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog härstammar som namnet antyder från Shetlandsöarna. Hundrasen var från början mer satt och hade kortare päls, men korsades i början av 1900-talet med collie för att likna en ”miniatyr-collie”. Shetland sheepdog är en mångsidig hund som passar alla sorters ägare. Den är tillgiven, nyfiken, alert, lättlärd, vig och snabb – egenskaper som gör att den ofta presterar väldigt bra i hundsporten agility.

5. Dobermann

Dobermann är en stor, stark och aktiv hund som i grunden är en brukshund. Den är väldigt arbetsvillig och används ofta som tjänstehund av polis, väktare och räddningstjänst. Den har en stor jaktlust som den behöver få utlopp för, annars blir den rastlös och hittar på bus. Trots sitt respektingivande yttre är dobermann en glad och barnkär hund som gillar att leka.

4. Golden Retriever

Golden retriever var under 2019 Sveriges näst populäraste hundras vilket kanske beror på att den är så intelligent och följsam. Som namnet antyder avlades golden retriever fram för att apportera jaktbyte, vilket har gjort att rasen är lyhörd och gillar att arbeta. En rätt uppfostrad golden är vänlig, utåtriktad, tillitsfull och har bra självförtroende. Den har ofta en stor passion för vatten, vare sig det är rent eller smutsigt.

3. Schäfer

Schäfer är i grunden en vallhund som behöver och älskar att arbeta, men den är vanlig som både sällskapshund och tjänstehund. En bra uppfostrad schäfer gillar att samarbeta och är modig och självsäker.  Schäfer, eller tysk shäferhund, blev 2019 Sveriges tredje populäraste hundras vad gäller antalet nyregistreringar i Svenska Kennelklubben .

2. Pudel

Pudel känns enkelt igen på sin krulliga och vattenavstötande päls, som inte fäller. Rasen har funnits sedan åtminstone 1400-talet, då små pudlar var prydnadshundar eller letade tryffel, medan stora pudlar apporterade i vatten. För att underlätta simningen klipptes de i den för pudlar typiska lejonfrisyren. Pudlar är glada, sportiga och lekfulla, och de vill gärna vara med bland människor eller andra djur, där det händer saker – de är mer familjehundar än enmanshundar. De är snabbtänkta och kan tack vare sin intelligens snabbt lära sig att manipulera sina ägare. Bilden visar en dvärgpudel.

1. Border Collie

Världens smartaste hundras kan lära sig över 1 000 ord men passar inte alltid så bra som sällskapshund eftersom den i första hand är en vallhund. Border collie har i århundraden funnits i England och Skottland, där den hjälpt bönder med att hålla ordning på främst får. Den är idag vanlig som sällskapshund, men eftersom rasen är en utpräglad arbetshund kan den vara mycket krävande. Förutom motion behöver en border collie en uppgift i livet – om den inte får det ser den till att hitta på en själv.

 

Källa: SKK och varldenshaftigaste.se