Hålla hand

Hålla hand

Knack knack, knackeli knack!

– Kom in! Jag är i köket, kliv på.

–  Ehhhh… Carro….?!

–  Ja?

– Din hund typ biter mig… får han det?

 

– För mig är det helt okej, hur känns det för dig?

– Kanske inte så bra….

– Biter han verkligen, eller håller han dig mer i handen?

–  Ahaa, jasså… ja det är nog det sistnämnda då… men nu liksom leder han i väg mig.

– Det är helt i sin ordning, han vill bara visa dig runt. Som en guidad tur. Välkommen!

Ibland skräms eller skäms vi, eller våra medmänniskor på grund av hundars naturliga beteenden. Det kan leda till onödiga korrigeringar, upphaussade känslor, missförstånd och frustration. Ibland behöver vi träna hunden i att göra på annat vis, för allas skull, men ibland, ibland behöver vi bara förstå.

Hundars artighet

Självklart kan jag lära Koi att inte visa besökare runt. Men jag vill inte riktigt det, för han är bara artig. Däremot vill jag hemskt gärna lära besökare om hundars artighet. Kan folk förbise eventuella rädslor som uppstår när 35 kilo muskelberg till rovdjur mjukt greppar en handled och går iväg med dem, då är det bra tänker jag, för deras personliga utveckling. Jag bidrar gärna till sådana livserfarenheter. Koi med.

Känn in intentionen

Alla som väljer att se bortom hans yttre och istället känner in hans intention, hans mjuka gästvänlighet, de ler och sen följer de honom. Och han visar runt, medan han håller dem i handen. Vill man inte, säger man nej tack, då vill Koi ofta ha en repknut i munnen medan hans kropp svajar från sida till sida. Det är lite labrador i Koi. Han är en välkomstkommitté. En oral sådan.

Händer och tänder

Hundars munnar och tänder, är som våra händer. De nyttjar dem i lägen vi hade använt nävarna. De greppar, sträcker sig efter, pekar, pillar och naggar, plockar upp och tar tag, lyfter och bär. De kommunicerar genom att ta tag i oss, med munnen, för att leda oss dit de vill. Det är okej för min del. Så länge budskapet bakom tandtaget är vänligt.

Jag kan inte skriva mer om detta nu. Koi har tagit tag min armbåge och sakta drar    h  a  n       m   i   g        b   o   r   t         f   r  å   …   .  .

Peace and Love! 

/Carro, Koi och Krutor