Ha respekt för isar
En promenad vid sjön kan vara härlig vintertid, men ha hunden i lina och var försiktiga. Foto Susann Gson Engqvist

Ha respekt för isar

I ett nummer av Härliga Hund förra året hade vi en berättelse om två hundar som gick genom isen. Det är otäck läsning, isar ska man verkligen ha respekt för. Särskilt när vädret är nyckfullt. Så här ska du göra vid drunkningstillbud:

Om hunden är nedkyld

Först och främst ska du torka hunden torr, massera gärna under tiden. Uppvärmningen ska ske långsamt och kan ta över ett dygn. När hunden är pigg är det bra att den får röra på sig. Man ska inte linda in en kall, blöt hund i filtar eftersom filtarna förvandlas till nedkylande omslag och alltså får motsatt effekt.

Om hunden är nedkyld, medvetslös och inte andas

Sänkt kroppstemperatur minskar ämnesomsättningen vilket betyder att hundens behov av syre minskar. Därför kan nedkylning skydda hunden vid drunkningstillbud i kallt vatten. Det betyder att du inte ska ge upp även om hunden inte andas eller inte har puls. Fortsätt återupplivning tills hunden har normal kroppstemperatur.

  1. Börja alltid återupplivningsförsök direkt på olycksplatsen. Åk sedan genast till veterinär.
  2. Lyft hunden i bakbenen eller lägg/håll den med huvudet lägre än kroppen så att vattnet i lungorna kan rinna ut.
  3. Dra ut tungan och ta bort slem och annat från mun och svalg.
  4. Ge konstgjord andning om hunden inte andas. Det finns två sätt:
    1. Kompressioner: Lägg hunden på dess högra sida, tryck med båda händerna formade till en trekant på bröstkorgen och pressa ihop den. Slå inte på bröstkorgen utan tryck lugnt och bestämt ihop den. Du bör höra om luften kommer ut ur mun/näsborrar. Titta på bröstkorgen om den vidgas och hunden andas in själv. Fortsätt tills den andas själv.
    2. Mun-mot-nos-metoden: Håll ihop munnen och blås i nosen. Om bröstkorgen inte vidgar sig blåser du hårdare. På valpar och små hundar ska man inte hålla för munnen. Tumregeln är 6-8 inblås per minut på stor hund, 12-20 inblås per minut på liten hund.
  5. Ge hjärtmassage om hunden inte har puls.

Gå inte ut på isen själv! Om den inte höll för hunden håller den antagligen inte för dig.

Källa: agria.se, veterinarbutiken.se