Göteborgsvovvar får ny frizon

En outnyttjad, vildvuxen gräsplätt i Biskopsgården i Göteborg har förvandlats till Hundpalatset. En lekplats för hundar där kopplet äntligen kan läggas åt sidan!

Ännu så länge består hundparken av en inhägnad gräsyta med några fina björkar att kissa mot, men namnet antyder att det finns potential för utveckling: Hundpalatset. Det kan bli stort.

Ett samarbete mellan Göteborgs stad, bostadsbolaget Willhem och Hyresgästföreningen gav pengar till två projekt i förorten Biskopsgården. Det ena resulterade i en näridrottsplats med konstgräsplan, det andra blev Hundpalatset.

– Det finns många hundar i området och många barnfamiljer som är rädda för dem när de går lösa. Så vi föreslog att vi skulle bygga en hundrastgård. Vi tittade på flera platser, men valde att lägga den här under några träd där det är lite kuperat och redan finns belysning och soptunnor, säger Ingela Ågren som, ordförande i gårdsföreningen.

Reaktionerna från kringboende har bara varit positiva, området ligger lite avskilt så hundarna stör inte mer än vad spårvagnen gör när den visslar förbi. Men för att det ska fungera finns ändå några trivselregler.

– Om hundarna går ihop så kan man släppa dem fritt, annars får man vänta utanför i tjugo minuter och sen har man gården för sig själv när de andra går ut. Det är först till kvarn som får mala, men alla får vara här, säger Ingela.

Planen är att träbänkar ska sättas upp och stockar eller andra hinder placeras ut. Ett regnskydd ska också byggas. Den som vill kan ta med sig egna saker att träna med. Det ska även arrangeras kurser i framtiden.

– Vi hoppas och tror att rastgården blir väl använd. Varje gång jag går förbi så är det någon här, säger Ingela.

Så tycker vi!

Linnea Tornberg & Tequila, amstaff, 2,5 år
– Det är helt underbart! Jag har varit på några andra rastplatser, men det är långt att åka till. Jag bor nära och här vågar jag släppa ut Tequlia så det är perfekt.

Tommy Andersson & Akilles, engelsk mastiff, 3 år
– Jag har redan mött många hundar och trevliga människor här, det är bara bra. Jag brukar gå upp i skogen annars, men det är inte lätt att släppa loss honom och det är roligare om han kan träffa andra hundar på en rastgård.

Klara Johansson med Red, pitbull/amstaff,4 år samt Athena, pitbull, 6 månader
– Det är jätteskönt att vi äntligen har fått en hundgård. Jag hoppas att det kommer lite mer saker som hundarna kan leka med, men jag blev jätteglad. Tidigare har jag tagit långpromenader och fått ha dem kopplade.