Gör seglatsen trygg och trivsam för hunden
– De flesta hundar gillar sjölivet och finner sig snabbt till rätta på båten. För hundägaren gäller det att vara väl förberedd och uppmärksam för att slippa tråkiga olyckor med akuta veterinärbesök i semestertider som följd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring. Foto: Agria

Gör seglatsen trygg och trivsam för hunden

De flesta hundar gillar båtlivet. Oftast är vädret skönt och takten lugn. Men även om både folk och djur trappar ner på farten så kan olyckor och sjukdomar vara framme. Agria Djurförsäkring tipsar här om vad det är du bör ha koll på innan ni lämnar bryggan.

 

Använd flytväst

Fram till 2018 ökade antalet drunknade hundar under en femårsperiod, men sedan 2019 har det vänt och nu minskar olyckorna. Välj en flytväst med lyfthandtag på ryggen. Om hunden ramlar överbord är det annars mycket svårt att lyfta upp den i båten när man själv är kvar ombord. Flytvästen ska vara anpassad efter hundens vikt, lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer med blöt päls. Bind aldrig fast hunden i vanligt koppel och halsband på båten. Det kan få direkt livsfarliga följder om hunden hoppar överbord och blir hängande.

Se upp för huggormsbett

På öar och naturhamnar kan det vara gott om huggorm, var uppmärksam på var hunden sätter sina tassar. Symtom på akut ormbett är bitmärken, kraftig svullnad, smärta och rodnad. Håll hunden i stillhet och kontakta alltid veterinär om du misstänker att den blivit huggormsbiten.

Algförgiftning

Låt inte hunden bada vid algblomning, då giftalger kan vara direkt dödliga. Symtom kan vara att hunden darrar, kräks och/eller får diarré. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden fått i sig giftalger.

Vattensvans

Badar hunden mycket och blir fuktig kan den drabbas av så kallad vattensvans, som är en mycket smärtsam inflammation i nerverna vid svansroten. Torka därför alltid hunden torr med en handduk efter lek och bus i vattnet.

Värmeslag

Erbjud hunden en skuggig plats på båten och se till att det alltid finns färskt dricksvatten ombord. Värmeslag visar sig genom andningssvårigheter, hunden flåsar och söker sig till kallare ytor. Andra tecken kan vara ökad puls, röda slemhinnor i ögon och mun samt vinglighet och förvirring. Hjälp hunden att kyla ned sig genom bad eller genom att linda in den i en blöt handduk.

Hundapotek

Ladda ruffen med ett hundapoteket – pincett, fästingborttagare, sax, koksaltlösning, kompresser och självhäftande bandage, kirurgtejp, bomull, kortison för insekts- och ormbett och sjösjuketabletter. Kontakta veterinär angående behov av att ha kortison eller sjösjuketabletter.

Här finner du Första hjälpen för hundar.

Säkra hundens båtsemester genom att

  • använda flytväst på båt och brygga
  • ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord
  • skydda tunnpälsade hundar som annars kan riskera att bränna sig i solen
  • erbjuda hunden färskt vatten, skugga och svalka ombord
  • tänka på att hunden behöver komma i land och rastas med jämna mellanrum
  • använda fästinghalsband eller spot on-preparat för att skydda din hund. Titta dagligen efter fästingar
  • gå igenom hundens hud dagligen för att se första tecken på hot spot/fukteksem som snabbt kan utbreda sig i fukt och värme
  • vara uppmärksam över fukt i öronen. Torka ur med en bomullstuss vid behov, använd inte tops på hundar
  • uppdatera och ta med ett hundapotek