Flicknamn – trendigast just nu
Vad ska lillen heta? 1Hundens namn säger mycket om matte och husse.

Flicknamn – trendigast just nu

Söta gamla mormor, favoritwhiskyn eller ett starkt varumärke. Vi älskar att hitta på unika namn till både våra bebisar och våra hundar. Här får du inspiration till att hitta ett namn som sticker ut.

Säg mig vad din hund heter så ska jag säga dig vem du är! Inget annat folk i världen byter namn så ofta som vi svenskar. Det vanligaste är att slopa sitt vanliga efternamn eller att stava ett vanligt namn på ett ovanligt sätt, en del gör en mer radikal förändring och skiftar namn helt.

Namnforskarna ser det som ett uttryck för individualismen i dagens samhälle. Vi är vårt eget varumärke och genom ett ovanligt namn kan man sticka ut ur mängden. Namn är ett sätt att kommunicera känslor, intryck, idéer och tankar, hur vi uppfattar världen och hur vi vill bli uppfattade. Att ge sitt barn ett ovanligt namn blir en del av föräldrarnas identitetsbygge.

När det kommer till att namnge våra hundar vill vi inte vara sämre. Men det är inte alltid så lätt att vara unik som man tror. Snarare tvärtom.

– Många tror sig ha undvikit modenamn, men i själva verket har de bara övergivit ett tidigare mode och anslutit sig till ett nytt.

Det menar hundnamnforskaren Katharina Leibring. Hon tycker att dagens hund­ägare har lite dålig fantasi. Sämst fantasi har vi när vi namnger våra tikar. Det beror på att vi har större namnförråd att plocka från till hanhundar eftersom de är vanligare i litteraturen och på film. Det är den stora tant- och flicknamnstrenden som råder bland tikägare, ett tecken på.

– En stark trend i dag bland hundnamn är flicknamn. Molly, Wilma, Bella, Ronja och Alice är alla namn där det lika väl kan komma en liten flicka, som en hund, springade om man ropar det i parken. Vi väljer helt enkelt namn som är lätta att komma på, säger Katharina.

Att allt fler väljer bort de traditionella djurnamnen är ett direkt svar på att hunden har fått högre status i samhället och blivit en fullvärdig familjemedlem, främst i storstadsregionerna.

– Det är en urbant fenomen att djuren har kommit närmare hemmen. Ute på landet är hundarna mer brukshundar och bär fortfarande mer klassiska djurnamn. Där avspeglas hundarnas funktion i namnen i större utsträckning. Framför allt syns funktionen bland jakthundar. De får traditionella namn som Jäger, Krut och Ladda. Så har det varit så långt tillbaka vi kan följa hundnamn, säger Katharina.

– Man kan också fråga sig om en tuff hund får ett tufft namn. Eller ger tuffa hundägare ett tufft namn till sin hund? Till viss del tycks det vara så, åtminstone om man tittar på rasen american staffordshire terrier som döps till namn som Killer, Stalin, Lucifer och Attila.

Huruvida ett namn uppfattas som vackert eller inte, handlar också mycket om personliga erfarenheter och där spelar ålder en stor roll. Det som föräldrar uppfattar som fint i dag tycker den äldre generation ofta är hemskt fult och otroligt ute. Det beror på att namntrender går i cykler om tre generationer.

– Namn som är helt ute bland människor kommer igen allra först som hundnamn, sedan tycks vi vara beredda att ge dem till våra barn. Det blir som en slags invänjningsperiod, säger Katharina.

Just nu börjar hon se ett återtåg av namn 1950- och 1960-tals namn som är helt stendöda bland barn i dag, till exempel Lennart, Leif och Gösta bland pojkhundar och Barbro, Berit och Ulla bland flickhundar.

– Jag såg i statistiken att det finns 80 stycken Kurt-hundar och 107 Arne-hundar. Det är roligt att de här namnen kommer igen.

Vad har hundarna fått för namn i ett historiskt perspektiv? Forskarna har material som ger säkra belägg på hur svenska hundar benämnts från 1600-talet. I alla fall hos adel och de högre stånden.

– Om hundarna på bondgårdarna hade namn vet vi väldigt lite om, säger Katharina.

Men bland de kungliga hundarna är den mest kända Karl XII:s Pompe som blev odödlig i en känd dikt av Israel Holmström. Förutom Pompe hade Karl XII:e även en Caesar, en Favorit och en Snushane.

Från 1880-talet finns en samling med 200 hundnamn, insamlade av folklivsupptecknare. De delas in i åtta grupper. Exempel på en grupp är hundnamn som beskriver snabbhet: Flink, Rapp, Snabba och Hurtig eller skämtsamma namn: Fråg’en, Gissa och Som-du. Kanske dags att blåsa liv i de gamla namnen igen!

Kanske vill du också läsa:

Lättare registrera hunden

Så tränar du valpen på att vara ensam

Hjälp, min hund hoppar!