Fler hundar dör i trafiken – här är de mest utsatta platserna
Hundrelaterade trafikolyckor ökar. Vissa raser är mer utsatta än andra. Foto: Getty Images

Fler hundar dör i trafikolyckor

Fler hundar dör i trafikolyckor. På ett år har olyckorna ökat med fyra procent, vilket gör att minst 800 hundar har avlidit i samband med tåg-eller bilolyckor. Det visar en statistik som Agria tagit fram.

Vi har tidigare skrivit en artikel där vi berättat om siffror som visar att pomeranians lever i snitt 4,4 år och därmed har en förkortad livslängd – på grund av att de i hög utsträckning blir påkörda av bil, tåg eller annat fordon. Statistiken är framtagen av Agria från deras livsförsäkringsregister, och gäller där med hundar som är livsförsäkrade hos just det försäkringsbolaget, där pomeranians alltså hade kortast livslängd av samtliga hundraser.

Nu visar en ny statistik som Agria har tagit fram att trafikolyckor med hundar har ökat med fyra procent jämfört med året innan. Det innebär att minst 800 hundar har dött genom att hamna framför ett fordon. Enligt Agrias pressmeddelande tros mörkertalet vara ännu högre.

De hundarna som löper högre risk för att dö i trafikolyckor är dels jakthundsraser, så som drever, gråhund och jämthund. Även border collie och dansk-svensk gårdshund löper en stor risk för att bli påkörd, vilket kan ha att göra med att de i högre utsträckning går lös hemma på gården.

Pomeranian är som tidigare nämnt den av raserna som lever kortast och löper allra störst risk för att dö i trafikolyckor, vilket kan ha att göra med att den rasen ofta lever i stadsmiljö, enligt Agria. Rasens storlek kan även tänkas vara en bidragande faktor.

Här är listan över de åtta länen där flest hundar drabbas av trafikolyckor:

 1. Gävleborg
 2. Kalmar
 3. Värmland
 4. Jönköping
 5. Dalarna
 6. Västra Götaland
 7. Skåne
 8. Stockholm

Så kan du förhindra att din hund skadas i trafiken:

 • Hålla hunden kopplad, särskilt i närheten av trafikerade vägar
 • Träna hunden – en lydig hund som kommer på inkallning eller stannar på kommando klarar sig bättre i samhället
 • Använd reflexer, gärna i kombination med en liten lampa, på både hund och förare
 • Skippa flexi-koppel – alltför ofta sker olyckor när hunden går flera meter framför ägaren som inte hinner ta in den i tid när bilar närmar sig
 • Följebilar och GPS på jakthunden kan rädda många hundliv
 • Låt inte hunden springa fritt på gården när maskiner och bilar är i rörel

Källa: Agria