Fem fakta om collie

Fem fakta om collie

Vacker som en dag är den här rasen med sin ymniga päls, sitt eleganta huvud och sina mörka ögon. För dig som förälskade dig i hundvärldens affischnamn Lassie är collien oemotståndlig. Många collievalpar växer också upp och blir precis så där kloka, förnuftiga och godhjärtade som filmhunden.

Colliens kommer ursprungligen från Skottland. Upphovet till namnet collie tros vara att en fårras med svarta huvuden kallades colley sheeps och hundarna som vallade dem för colley dogs.

collie2

Collien är sällan någon slagskämpe eller beter sig stöddigt mot andra hundar, en klar fördel om du bor i ett område med hög hundtäthet. Den är en mjuk och behaglig ras med ett förflutet som vallhund.

collie4

Första gången Scotch Sheep Dog ställdes ut var 1860 och med det började rasens popularitet också att öka, bland annat med stor hjälp av drottning Viktoria (1819-1901) och hennes uppfödning av korthåriga collies. Avel för att få fram de vackraste hundarna tog fart och rasen förädlades relativt snabbt till en vacker showhund snarare än den robusta arbetande hund den tidigare varit.

collie3

1905 blev collien lanserad i Sverige som ”sanitetshund”, d.v.s. räddningshund.
Under första världskriget användes hundarna bland annat av den brittiska armén och deras uppgift var att leta upp sårade och leda sjukvårdspersonal till dem.

collie5

Dess behagliga sätt har också gjort den populär som sällskaps- och familjehund, vilket den till största delen används som i dag.

I nummer 12 av tidningen Härliga Hund kan du läsa om Alexander Hermansson (känd från Rackartygarna) och hans collie Lizzie.

Här kan du köpa tidningen!

HUN1412_OMS_litet

Källa: Wikipedia

Här hittar du fakta om några andra raser:

Old english sheepdog – bästa polaren 

9 fakta om cavalier king charles spaniel

Koll på clumber spaniel