Få slut på cykeljakten

Få slut på cykeljakten

En cykel susar förbi och vips triggas din hund att hänga på. Men det går att få hunden på andra tankar.

1. Belöna åt ett annat håll

Ett vanligt tips är att ge hunden ett bättre alternativ. Testa att ta upp en näve godis och slänga ut bredvid hunden. Enbart mattaktiken funkar dock sällan hela vägen.

2. Överraskning

Varva godiset med kul överraskningar. Du väljer aktiviteter som alltid får i gång hunden. Det kan vara kamptrasan, bollen, att gå slalom mellan dina ben, det kan vara vad som helst så länge hundens uppmärksamhet riktas mot dig.

Det ska helt enkelt vara riktigt roligt att vara tillsammans med dig när en cykel finns i närheten.

3. Broms och ”Bra!”

Du kan också slipa lite på hundens vilja att göra som du säger. Öva in en stadig broms stegvis, kanske ordet ”Nej”, och även i helt andra situationer.

Hemligheten är att du direkt efter det att hunden uppmärksammar och lyder ordet ”Nej” växlar över till ”Bra”. Ju snabbare du är i det ombytet, desto bättre.

När det fungerar har du ett verktyg för att bryta det hunden gör just nu. Som att stressa upp sig för en cykels skull.

4. Var snabb

Hundar är väldigt snabba på att uppfatta vad som händer. Du ska bli ännu snabbare. Ha full koll på omgivningen, samtidigt som du hela tiden är uppmärksam på hundens signaler. Då har du chans att hinna agera INNAN hunden agerar.

5. Habituering

Habituering är ett finare ord för tillvänjning. Vänj hunden vid cyklar. Häng runt cyklar ofta och var tydlig med din avslappnade attityd. Gå till en cykelrondell. Sätt dig och läs en bok, med hunden bunden i kort koppel. Hunden ska inte kunna kasta sig långt ut och få ont när snöret sträcks. Hunden får skälla och leva ut som den vill. Du bryr dig inte. Du fortsätter tills hunden tystnat och satt sig (eller somnat).

Är du tålmodig kommer hunden att tröttna på cyklar. Det är liksom ingen idé att försöka jaga dem.