Experten svarar: Varför bits valpen?

Experten svarar: Varför bits valpen?

Valpar som tuggar och gnager på allt, även oss tvåbenta, gör valplivet lite mindre gulligt. Men som vanligt finns det hjälp att få.

Låt oss börja med söndertuggandet av prylar, möbler, kläder, ja allt annat än hundleksaker. Små valpar är som spädbarn, orala, allt ska stoppas i munnen. Det är via munhålan de undersöker omvärlden. Valpar plockar inte upp saker med sina tassar och vrider och vänder, beskådar och skapar sig en uppfattning. De gör det i munnen. Är syftet att undersöka förstör de sällan föremålen och inte heller sväljs de av samma orsak, men de kan gnagas lite på.

Tandlossning?

Det kan vara så att valpen håller på att tappa sina tänder (sker runt 4 månaders ålder), då kliar det i munnen. Tuggandet stillar klådan och masserar tandköttet. Gnagandet bidrar till att valptänderna stöts undan så att de permanenta gaddarna kan komma fram. Men ibland är valparnas bitande på saker inlärt, av oss hundägare … vi återkommer till det.

Undersökande nafs

Valpar kommer att bita oss, mer eller mindre hårt. Återigen är mjuka nafs ett sätt att undersöka oss, leka med oss, ta i oss. Naggande med framtänderna är ett sätt att klia oss, det är ett vårdande beteende. Deras tänder är som våra händer.

Det gör ont

Men det är en skillnad på att undersöka och att bita hårt. Hårt så det gör ont blir oftast resultatet om valpen är uppvarvad eller om ni inte övat bithämningar, det vill säga lärt valpen släppa när du markerar att det gör ont. Sen finns det valpar som biter hårt för att skada. Då behöver vi luska i varför valpen känner ett behov att försvara sig. Om du själv är hårdhänt med valpen, tar i nackskinnet, nyper i korrigeringssyfte, kommer din valp anamma samma sätt. Kanske inte direkt mot dig, troligtvis mot någon annan den vågar ta hårt i, barnen i familjen, hundar den möter… Aggressionen går i socialt arv och det är en av orsakerna till varför hårda tag bör undvikas.

VAD KAN JAG GÖRA?

ÅTGÄRDERNA VARIERAR BEROENDE PÅ ORSAK

NÄR VALPEN BITER SÖNDER SAKER

1. Valpar upptäcker med munnen

Tultar vår valp runt och stoppar det mesta i munnen ska vi ha den under uppsikt. Olämpliga föremål bör stoppas undan. Vi håller golv och låga hyllplan fria från prylar vi är rädda om, saker som går att tugga sönder eller är i en storlek att valpen kan svälja.

Förse sen valpen med tillåtna, säkra saker att undersöka. Valpleksaker (det finns stoppningsfria om din valp biter hål och drar ut ludd), en gammal sko (utan snören och metallöglor), en papplåda, en gammal kökshandduk med en knut på mitten, en fotboll och så vidare. Byt ut sakerna då och då. Att upptäcka och granska är syftet, därför behöver skatterna förnyas. Ha en leksakslåda med ett vettigt urval i. Lägg fram en handfull prylar och låt minst lika många ligga kvar i lådan. De kan bli ”nya” igen om ett par dagar.

2. Valpar tappar mjölktänderna

Mellan 4-6 månaders ålder kliar det något vansinnigt i munnen när permanenta tänder ska pressa sig fram och stöta bort de sylvassa mjölktänderna. Under den tiden behöver hunden få tugga. Gärna på sådant som ger efter, gummileksaker kan vara att föredra eller en frottéhandduk du slagit knut på, doppad i lite köttvätska och fryst. Ge inte valpen isblock eller märgben som ofta är för hårda och kan spräcka mjölktänderna. Se istället till att valpen har ett stort urval av tuggpinnar, ben och gnagvänliga leksaker att rikta in sitt tuggbehov på. Om tänderna inte släpper som de ska eller blir hängande länge trots att en ny tand trycker på bakom kan det vara läge för ett veterinärbesök. Håll utkik efter nedsatt aptit eller dålig andedräkt och åk hellre in en gång för mycket än för lite.

3. Valpen har fått en dålig vana

Valpar kan roas av att sno saker för att sedan triumferande rusa iväg med dem. Den skyndar sig att tugga sönder eller svälja när de hör oss stolpa efter. Känner du igen scenariot är din hunds beteende delvis inlärt, du har råkat förstärka tuggandet då det lett till en rolig jakt. Nu gäller det att bryta den onda cirkeln.

Men du kan inte låta hunden tugga i sig olämpliga saker. Var därför mycket noga med att plocka undan olämpligheter. Lägg sedan ut ett par saker som inte är hundens men som inte är farliga. Stoppa en näve hundgodis i bakfickan och invänta tjuven. Precis när valpen greppar föremålet tjoar du ”Bra!” och kastar en godis mot hunden. Gå inte emot hunden, då börjar jakten. Hunden kommer troligtvis släppa föremålet för att ta godiset (om det är gott nog). Exakt när de små käftarna öppnar sig säger du ”Tack, tack” eller ”Loss”. Repetera. Med träning kommer du lära valpen att greppa och släppa.

Sätt dig nu nära valpen, lägg fram ett föremål och titta på det, låta valpen ta tag i det. Håll fram din hand med en godbit i och säg ”Tack, tack” och invänta avlämnandet i din närhet. Ha gärna valpen i koppel i början så att du omöjliggör ärevarv och jaktlek. Se sen till att du konsekvent har det här förhållningssättet i vardagen. ”Bra!” och ”Tack, tack”. Efter ett tag kommer du märka att valpen inte är lika intresserad av att snatta. Går vardagsapporteringen överstyr sänker du lönen, du belönar med tråkigare godis och upphör att belöna med tiden. Då brukar det hela balansera sig.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

NÄR VALPEN BITER PÅ OSS

1. Valpen som vill ”hålla handen”

Har du en valp som tar tag i dig utan att bita hårt har du en individ som vill ”hålla hand” och dra dig intill sig. Låt det ske. Det är inte farligt, det är vänligt. Det handlar om att vilja vara nära. Var noggrann med att du alltid tar i valpen med mjuka händer, aldrig hårda tag. Du bör föregå med gott exempel och på så vis visa hur ni tar i varandra i er flock. Mjukt, inte hårt. Har du en retriever är det bara att vänja sig, de är orala till sin natur och bör få vara det, ofta är de väldigt mjuka i munnen.

2. Valp som inte förstår hur hårt den biter

Bits din valp? Då är det dags att fortsätta bithämningarna som mammatiken och valpsyskonen redan lärt din valp. Pip till lite gällt, inte för högt, bara lagom för att påpeka att det där gör ont. Luta dig gärna bak samtidigt. När valpen släpper tar du lugnt handen intill dig. Ryck inte undan näven, då väcker du jakt och ökar intensiviteten i läget. Var sansad.

Fortsätt sedan leken men med en leksak mellan dig och valpen. Budskapet blir att leksaker får man bita i men inte händer. Om valpen fortsätter gnaga på dina händer avbryter du leken och går därifrån. Får du en vildsint valptok hängandes i byxbenet är din hund säkerligen övertrött och behöver hjälpa att varva ner. Sätt dig och massera den lille, stryk långa tag över ryggen, håll nära. Hjälper det inte är ett tuggben och begränsad yta ett bra alternativ. Stress motverkar vi med lugn, inte irritation.

3. Hårda händer ger hårda tänder

Har du själv tagit i valpen hårdhänt kan det vara orsak till att din valp gör samma sak. Upphör med all fysisk hantering som inte är positivt betonad. Mjuka händer ger nämligen mjuka tänder. Behöver du hjälp att hitta nya sätt att hantera din valps olater, sök kompetensen i en H-märkt hundinstruktör