Experten: Så blir hunden bekväm med att vara ensam

Experten: Så blir hunden bekväm med att vara ensam

Att ibland kunna lämna sin hund en stund utan att den blir ängslig är viktigt. Här får du goda råd för oroliga.

Att hundar är flockdjur vet vi. Och självklart älskar familjehundar vårt sällskap. Men för en del betyder detta att ensamhet kan kännas svårt. En del individer lär sig lätt att vara solo 2-5 timmar medan paniken stiger i andra efter bara några sekunder. Så här kan du hjälpa din oroliga hund.

Orsakerna bakom separationsångest och ensamhetsproblem är många. Om Fido börjat gnaga på listerna när du åker och handlar kan det bero på negativa erfarenheter när han lämnats ensam. Kanske har det hänt något när du varit borta; ett inbrottsförsök, barn som bankat på dörren för att busa? Ett snöras från taket kan räcka för att en ljudkänslig hund ska bli orolig när den lämnas.

Om du haft för vana att smyga ut när valpen sovit eller varit upptagen med annat kan det ha skapat oro fö rom hunden kan lita på dig. Det kan ge en oro som vid könsmognad blommar ut i ylande eller krafsande när porten stängs bakom dig. Det valpen kanske tyst teg om, kommer tonåringen opponera sig emot.

Genetisk betingelse

Hundar vars föräldrar har stark separationsångest kan bära på en genetisk betingelse. Men de kan också fått med sig en erfarenhet att människor kan lämna. Dessutom kan vissa raser lättare drabbas. Exempelvis jyckar avlade för arbete och leverne i flock som draghundar eller raser med framavlad och stark förarbundenhet som i brukshundarna. Det innebär inte att hundar av den sorten med säkerhet kommer få svårt att vara allena, men det finns en ökad risk.

Platsbundet problem

Ibland är problemet platsbundet. En jycke kan vara okej med att hundvakten lämnar den ett par timmar hos sig, men den kan inte klara ensamhet i sitt eget hem. Andra kan vara ensamma i lägenheten i stan, men opponerar sig ljudligt i sommarstugan. Ibland kan en flytt utlösa detta påfrestande problembeteende. Beror stressen på miljön hittar du ofta ledtrådar i din omgivning. Det kan vara dina rutiner eller i ditt agerande i miljön som påverkar hunden. Kanske brukar det hända så mycket kul på landet att hunden framför allt vill följa med när ni försöker lämna den där? Då kanske oron beror på det, inte på att den egentligen ogillar ensamhet?

Det kan också vara så att grannen i det nya huset renoverar ljudligt dagtid när hunden är ensam, eller så har hunden inte vant sig vid brevbäraren, trafiken, grannarnas spring i trappen, kornas råmande – ja den har helt enkelt inte bott in sig än? Har du tur är det faktiskt bara tid och tålamod som behövs.

Sinnena sviktar

Den äldre hunden kan också plötsligt börja få svårt att vara ensam. Ökad stress i kroppen, av fysisk skäl, leder till ökad allmän oro som växer sig starkare om tryggheten i matte och husse åker till jobbet.

Om dessutom sinnena börjat svikta för grånosen kan ensamheten vara extra laddad. Är du din hunds öron och ögon behövs du nära.

Som matte eller husse till en hund som blir olycklig när man försvinner hemifrån blir man oerhört låst. Det är okej att tycka det är jobbigt. Det är okej att känna frustration. Det är okej att önska att hunden bara kunde ”skärpa till sig”. Det är dock inte okej att bli arg på hunden. Det är heller inte okej att stoppa huvudet i sanden och inte lösa läget. Och det är definitivt aldrig okej att lämna en hund med ensamhetsproblem ensam.

STARKA BAND INTE ALLTID EN FÖRDEL

Vid separationsångest kan de känslomässiga banden mellan ägare och hund skapa problem. Enligt en vetenskaplig studie finns en större tendens även hos hundar till barnlösa kvinnor. Moderskänslor som projiceras på en hund kan skapa extra starka band som ger hunden separationsångest. Om hundägaren själv har stort ett behov av hunden för att må bra, att dämpa oro eller använder hunden som tröst i ett jobbigt läge i livet, kan det leda till en känsla hos hunden att han/hon inte bör vara ifrån dig. För din skull.

FÖRSTÖR INTE LUGNET

Har du en hund som sover sig igenom dina biobesök och storhandlingar, ta väl hand om den förmågan! En enda vistelse på ett stressigt hundpensionat kan innebära att du efter utlandsresan kommer hem till en separationsångest-hund.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se